Region

Diplomatska "jabuka razdora": Ko je Fredi Beleris zbog kojeg su porasle tenzije na relaciji Atina-Tirana

Komentari

Autor: T.T.

06/03/2024

-

21:30

Diplomatska "jabuka razdora": Ko je Fredi Beleris zbog kojeg su porasle tenzije na relaciji Atina-Tirana
Diplomatska "jabuka razdora": Ko je Fredi Beleris zbog kojeg su porasle tenzije na relaciji Atina-Tirana - Copyright Prinstscreen YouTube/RTV KLAN

veličina teksta

Aa Aa

Gradonačelnik albanskog grada Himare, pretežno naseljenog etničkim Grcima, Fredi Beleris osuđen je juče pred albanskim sudom na dve godine zatvora zbog optužbi da je kupovao glasove u predizbornoj kampanji.

Beleris je u pritvoru od maja prošle godine zbog navodne kupovine glasova nakon što je izabran za gradonačelnika grada Himare u Albaniji. Grčka je ranije pozvala albansku vladu da odustane od optužbi protiv njega i upozorila čak i da će blokirati pregovore o pristupanju Albanije Evropskoj uniji.

Albanska vlada je odgovorila da ne može ništa da uradi dok je slučaj pred sudom, premda je Specijalni sud za korupciju i organizovani kriminal izrekao juče dvogodišnju kaznu Belerisu.

Beleris je inače izabran za gradonačelnika Himare, grada koji se nalazi 240 kilometara južno od Tirane, ali je uhapšen još pre zvaničnih izbora jer je navodno nudio 40.000 albanskih leka (390 dolara u to vreme) za kupovinu osam glasova. Grčki političar je pobedio na lokalnim izborima, ali nije mogao da položi zakletvu jer se nalazio u zatvoru.

Dok albanska vlada tvrdi da ne želi da se meša u odluke pravosuđa, Belaris i njegov advokat Geni Gjizari navode da je presuda "politička" i da ju je "naručio Edi Rama", te dodaju da će uložiti žalbu.

Nove tenzije na relaciji Atina-Tirana

Grčko minsitarstvo spoljnih poslova saopštilo je da je sudska odluka "pojačala već izraženu zabrinutost povodom objektivnosti sudskog procesa", navodeći da je kazna "očigledno nesrazmerna navodnom delu".

"Selektivno sprovođenje sudskih odluka i prejudiciranje sudskih odluka nisu u skladu sa vladavinom prava", navodi se u saopštenju ministarstva. "Grčka vlada će pomno pratiti slučaj i nada se da će tokom drugostepenog suđenja svedočiti poštenoj i objektivnoj presudi".

Beleris je još u decembru, dok se nalazi u pritvoru, podneo zahtev Apelacionom sudu Albanije da mu se izda specijalna dozvola da položi zakletvu kao gradonačelnik.

Grčka je u tom periodu takođe izrazila zabrinutosti zbog tretmana države Albanije prema Belerisu, optužujući vlast za kršenje vladavine prava i prava grčke manjine.

Tanjug/AP/Jean-Francois Badias

 

Na Samitu Berlinskog procesa koji je održan u Tirani u oktobru, grčki premijer Kirjakos Micotakis je bio nedvosmislen:

"Želim da istaknem svoje poštovanje prema nezavisnom albanskom pravosuđu i nemam želju da se mešam u način na koji ono funkconiše. Međutim, želim da naglasim da Fredi Beleris ima pravo da položi zakletvu kao gradonačelnik Himare čak iako je u pritvoru", rekao je Micotakis.

Nakon pisma Evrospkog saveta o otvaranju pregovora sa Albanijom, Grčka je već podnela pisano saopštenje u kojem je postavila tri uslova za Tiranu, odnosno koja mora da ispuni ako želi da Atina prihvati kandidaturu. To su polaganje zakletve Belerisa, pravično suđenje i poštovanje pretpostavke nevinosti.

Beleris izneo niz optužbi na račun Rame

Tokom jučerašnjeg obraćanja pred sudom, Beleris je optužio vladu Edija Rame, opisujući svoje suđenje kao nešto "što bi se moglo dogoditi nekada i negde, ali ne u jednoj evropskoj državi 2024. godine, koja zvanično nije pod diktaturom".

Beleris navodi da se već devet meseci nalazi u "staklenom kavezu", u kojem ne samo da se "psihički slomio", već mu je i "onemogućena komunikacija sa advokatom".

On je takođe optužio sudiju zaduženu za slučaj, Irenu Joku Spata Maneku da je u prošlosti pokušala da uđe u Grčku koristeći falsifikovanu vizu kojom je pokušala da dokaže grčko poreklo.

"Uhapšena je zbog falsifikovanja i deportovana", rekao je Beleris, ističući da bi "u drugim zemljama njena ostavka bila sama po sebi očigledna".

Tanjug AP/Armando Babani

 

On je prokomentarisao i dokaze iznete u optužnici, te optužio policiju da je određene i falsifikovala, kao i da neki od navoda fizički nisu bili mogući.

"Zahtev tužilaštva očigledno nije usmeren na pravdu. Jedini cilj je da me osudi na zatvor onoliko dugo koliko je potrebno premijeru da održi nove izbore u Himari. Tužilac može sa ponosom da pošalje svoj predlog političkim pretpostavljenima, odnosno onima koji su naručili ovo suđenje i da im kaže da je misija uspešno završena", rekao je Beleris.

Diplomatski ćorsokak

Grčko minsitarstvo spoljnih poslova oglasilo je juče saopštenjem u kojem traže pravičnu i objektivnu presudu Frediju Belerisu tokom drugostepenog suđenja. Međutim, iza pažljivog diplomatskog jezika Grčke je zapravo diplomatski ćorsokak, koji Tiranu još više udaljava od Atine, navodi Katimerini.

Konkretno, ministarstvo je napomenulo da "odmeravanje kazne, kako ne bi izašao iz zatvora u dogledno vreme, onemogućava izabranog gradonačelnika da stupi na dužnost, a poraženog kandidata zadržava na mestu gradonačelnika, premda postoji izričita sudska odluka da se on momentalno ukloni sa iste".

Sada se postavlja pitanje šta će Grčka uraditi u narednom periodu, što sama, što na nivou EU - i to u trenutku kada je pažnja Unije na potpuno drugim stvarima, dok je u toku proces na Apelacionom sudu koji će produžiti čekanje, ali i otežati ispunjavanje jednog od najvažnijih zahteva koje je postavila Grčka, Belerisovu zakletvu pre konačne odluke suda.

pixabay

 

Osim toga, stranka Nova demokratija je dodala na dnevni red političke konferencije Evropske narodne partije, koja se danas i sutra sastaje u Bukureštu, nacrt rezolucije u kojoj se Tirani iznose određene sugestije u vezi sa slučajem Beleris. U nacrtu rezolucije govori se o kršenju pretpostavke nevinosti, dok se "postupanje albanske vlade prema gradonačelniku koji pripada etničkoj manjini" takođe osuđuje kao nešto što je suprotno evropskim vrednostima.

Rezoljucija ukljčuje čvrstu i čvrst stav Atine u poslednjih nekoliko meseci, na osnovu kojeg je potpuno omalovažvajući stav Tirane prema "vladivini prava, osnovnim pravima, pravima nacionalne grčke manjine i, pre svega,  pravne tekovine EU, koji stvara politički jaz izmđu Albanije i EU".

U nacrtu se navodi i odluka Suda za borbu protiv korupcije u Albaniji, gde je odbijen zahtev Belerisa da položi zakletvu za gradonačelnika, dok se čini prihvatljivim što njegov poraženi protivkandidat i dalje izvršava ove obaveze.

Komentari (0)

Evropa