Region

Snažan zemljotres pogodio Crnu Goru: Nakon jačeg usledilo 30 slabijih, osetio se i u Srbiji

Komentari

Autor: Tanjug, RTS, RTRS

14/03/2024

-

07:06

Snažan zemljotres pogodio Crnu Goru: Nakon jačeg usledilo 30 slabijih, osetio se i u Srbiji
Snažan zemljotres pogodio Crnu Goru: Nakon jačeg usledilo 30 slabijih, osetio se i u Srbiji - Copyright Mapa

veličina teksta

Aa Aa

Zemljotres jačine 5,4 stepeni Ritherove skale pogodio je Crnu Goru jutros u 04:06, saopšteno je iz crnogorskog Zavoda za hidrometeorologiju i seizmologiju.

Epicentar je bio pet kilometra jugozapadno od Čarođa, tridesetak kilometara severno od Nikšića, na granici sa Bosnom i Hercegovinom, na dubini od 14 kilometara.

Iz Zavoda za hidrometeorologiju i seizmologiju su naveli da jačina zemljotresa odgovara epicentralnom intenzitetu od VII stepeni Merkalijeve skale (MCS) i da je potres mogao izazvati izvesnu materijalnu štetu u epicentralnom području.

 

 

Evropsko mediteranski seizmološki centar objavio je da je jačina zemljotresa 5,3 stepena i da je za njim usledio jedan manji potres od 2, 8 stepeni po Rihterovoj skali u 05:38, na dubini od 10 kilometara. Za sada nema podataka o eventualnoj šteti.

Tomanović: "Ne možemo da predvidimo da li će biti jačih zemljotresa"

Milena Tomanović iz Zavoda za hidrometeorologiju i seizmologiju saopštila je na konferenciji za medije da je ovaj jači zemljotres mogao da izazove izvesne štete u epicentru, odnosno u pograničnom području Crne Gore i BiH, prenosi RTCG. 

Ona je saopštila da su u toj zoni ranije bilo zemljotresa do jačine 5,5 zemljotresa.

“Ne možemo da predvidimo da li može da se ponovi zemljotres iste jačine ili jači. Ono što možemo da kažemo jeste da smo imali 30 naknadnih zemljotresa od 5,3 do 1,5 stepeni Rihterove skale”, saopštila je Tomanović.

Na području tog regiona je, kako navodi, došlo do pobuđivanja tla.

"Videćemo kakav će trend da bude dalje", poručila je Tomanović i dodala da kada živimo na sezimički aktivnom prostoru uvek moramo da budemo oprezni.

Osetio se i u Srbiji, tresle se višespratnice u Beogradu

Zemljotres se osetio i u Srbiji u području Nove Varoši, Novog Pazara i Požege, rekao je za RTS Srđan Ceković iz Seizmološkog zavoda Crne Gore.

"Imali smo dosta poziva, uznemirenost je bila. Dobra stvar je što je epicentar bio u nenaseljenom području. Najače se osetio u oko Bileći sa intenziteztom 6 stepeni", naveo je Ceković

Istakao je da se najviše osetio u Srbiji u okolini Nove Varoši, Novog Pazara i Požege, napominjući da su nakon glavnog potresa usledila još 30 potresa.

Kako je rekao, do sada nema prijava o materijalnoj šteti.

"Svi građani Crne Gore i celog sveta treba da nauče da žive sa prirodnim katastrofama, kada se dogodi zemljotres nema mesta za paniku", kaže Ceković.

Iz Republičkog seizmološkog zavoda Srbije kažu za Tanjug da su od građana na portalima i društvenim mrežama saznali da se zemljotres osetio i u jugozapadnoj Srbiji - u Kraljevu, Novom Pazaru, Priboju i Prijepolju.

Potres se osetio čak i na višim spratovima nekih zgrada u Beogradu, što je, kako su naveli, najdalje gde se zemljotres osetio.

Seizmolog: Velika seizmička aktivnost na južnom priobalju poslednjih sedmica

Jak zemljotres koji je rano jutros pogodio područje u graničnoj zoni Crne Gore i BiH osetio se širom Dalmacije, posebno na dubrovačkom području, ali i na području Splita i Šibenika.

Seizmolog Krešimir Kuk je za Hrvatski radio rekao da ovo nije prvi potres iz serije čija je magnituta bila 5.4 i ističe da je poslednjih sedmica na tom području bila izražena seizmička aktivnost.

"Već duže, čak poslednjih sedmica je velika aktivnost na području južnog priobalja, kako ispod mora tako i na kopnenom delu. Većina ovih potresa dogodili su se na kopnu, ali govorimo o epicentralnom području koje se definitivno aktiviralo velikom jačinom", rekao je Kuk.

On kaže da su građani na jugu trenutno u jednoj seriji potresa od kojih je današnji bio najjači i da treba biti na oprezu, pratiti šta će se dalje događati, s nadom da će ovo bio najjaci zemljotres ove serije.

Odroni na putevima i materijalna šteta na objektima u Goliji

Zemljotres koji je jutros oko 4 sata pogodio rejon nikšićke Golije u nekim selima napravio je štete, prenosi Radio Televizija Nikšić

Crnogorski medij piše da do ranih jutarnjih sati zbog odrona, koji je prouzrokovan zemljotresom,  za saobraćaj je bio zatvoren put prema graničnom prelazu Krstac.

Meštani su se angažovali i rasčistili put kako bi policija mogla da prođe. Na više deonica lokalnog puta u Goliji takođe su odroni, pa se preporučuje oprez svim učesnicima u saobraćaju.

Meštani Golije su za RTNK rekli da su uznemireni, a na većini objekata, posebno onim starijim, napravljena je šteta.

"U selu Jasikovica pojedini su jutros rano morali da napuste svoje kuće dok potresi nisu prestali, a bilo ih više zaredom, istina manjeg inteziteta od prvog koji se dogodio oko 4h. Malter je otpadao u sobama", rekao je jedan od meštana za Portal RTNK.

Slično je bilo u golijskom centru, selu Krstac, a štete na objektima zemljotres je prouzrovkovao i u susednim Banjanima, tačnije selu Somini u podnožju istoimene planine. Meštani iz Maglenog dola u Banjanima takođe su za Portal RTNK kazali da im je zemljotres pričinio štete na objektima.

Besana noć za Trebinjce

Načelnik Štaba za vanredne situacije grada Trebinje Stevan Bekan rekao je za RTRS da je iza njih besana noć.

On je istakao da nije zabeležena nikakva šteta u tom mestu. 

"Bilo je straha, bilo je uzmenirenosti što je i normalno u ovakvim slučajevima" rekao je on.

"U 12 sati na inicijativu gradnačelnika Trebinja, koji je komandant Štaba za vanredne situacije grada Trebnja, imaćemo sastanak štaba gde ćemo razgovarati i još jednom razmotriti sve radnje i postupke u slučaju zemljotresa", rekao je Bekan.

U Bileći neće raditi škole i vrtići

Zemljotres je pogodio i Bosnu i Hercegovinu, a prema rečima načelnika opštine Bileća, Veselina Vujovića, koji je govorio za Radio Republike Srpske, zemljotres se jako osetio u 4.07 minuta, ali i tridesetak manjih zemljotresa nakon toga.

"Neprirodna huka se osetila i sat vremena nakon tog prvog, najjačeg zemljotresa. Obilazimo teren od ranog jutra i dobro je da za sada nema materijalne štete. Ipak, procenili smo da osnovne škole i vrtiće neće raditi", rekao je Vujović.

Kako prenosi RTRS, oštećenja su vidljiva na spomeniku borcima Bilećke brigade u Ravnogorskom park, u tom mestu. 

 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa