Region

Parlamentarni izbori u Hrvatskoj 17. aprila, glasa se u sredu

Komentari

Autor: Tanjug, Jutarnji list

15/03/2024

-

12:07

Parlamentarni izbori u Hrvatskoj 17. aprila, glasa se u sredu
Tanjug/HINA/Damir Senčar - Copyright Tanjug/HINA/Damir Senčar

veličina teksta

Aa Aa

Parlamentarni izbori u Hrvatskoj biće održani 17. aprila, saopštio je predsednik Republike Zoran Milanović.

Milanović je datum parlamentarnih izbora objavio nakon što je juče raspušten 10. saziv hrvatskog parlamenta.

Izbori na biračkim mestima u sedištima diplomatsko-konzularnih predstavništava Republike Hrvatske održaće se u utorak, 16. aprila i u sredu, 17. aprila2024. godine. Odluka o raspisivanju izbora za zastupnike u Hrvatski sabor stupa na snagu danas, 15. marta 2024. godine.

Predsednik Republike Zoran Milanović doneo je i Odluku o raspisivanju izbora za članove u Evropski parlament iz Republike Hrvatske. 

Dan parlamentarnih izbora u Hrvatskoj sreda, 17. aprila, je prema Zakonu o izborima neradan i toga dana neće raditi fabrike, škole, vrtići, javne i državne službe, prodavnice i prodajni objekti, a svi zaposleni će za taj imati pravo na naknadu. To je potvrdio za hrvatski Dnevnik Slaven Hojski iz Državne izborne komisije.

"Taj dan je prema zakonu neradni dan, što znači da neće raditi javne i državne službe, prodajni objekti, a neće raditi ni škole ni vrtići", rekao je Hojski i dodao da nema potrebe da se taj dan posebno proglašava neradnim.

Dodao je da izbori u sredu, umesto u nedelju neće uticati na organizaciju izbora, mada ih je, kako kaže, lakše organizovati kada se održavaju nedeljom. Podseća da ovo nije prvi put da se izbori ne održavaju u nedelju, što je bio slučaj 3. januara 2000, kada su izbori održani u ponedeljak, preneli su hrvatski mediji.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa