Region

Skoro isti broj Hrvata živi u matici i u dijaspori: Više od milion naseljeno u SAD, iseljavanje pojačano od ulaska u EU

Komentari

Autor: Tanjug

15/03/2024

-

10:06

Skoro isti broj Hrvata živi u matici i u dijaspori: Više od milion naseljeno u SAD, iseljavanje pojačano od ulaska u EU
profimedia - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Prema poslednjim podacima Državnog zavoda za statistiku, Hrvatska ima 3.855.641 stanovnika, a procenjuje se da Hrvata i njihovih potomaka u inostranstvu ima preko 3.2 miliona.

Prema pisanju hrvatskog portala Index, iako se radi o kontinuitetu iseljavanja vekovima već, u nekim periodima je bilo posebno intenzivno.

Najnoviji talas je, kažu, počeo nakon izbijanja finansijske krize 2008, a intenziviran je ulaskom Hrvatske u EU.

Do tada je Hrvatska čak imala pozitivan migracijski saldo, više ljudi se useljavalo nego iseljavalo, primarno zbog doseljenika iz BIH.

Hrvatska se tako po broju stanovnika, piše portal, vratila na nivo iz kasnih 40-ih, a gotovo trećina stanovnika su penzioneri.

Jasno je, kažu, da su primarno odlazili mladi, koji nisu mogli da pronađu zaposlenje u Hrvatskoj i koje je razočaravala socio-ekonomska situacija. Na službenoj stranici Centralnog državnog ureda za Hrvate izvan Hrvatske objavljen je spisak zemalja i broj Hrvata i njihovih potomaka koji u njima žive.

Prema tom spisku najviše ih je u SAD 1,2 miliona, zatim u Nemačkoj pola miliona, Argentini i Australiji, po 250.000, koliko ih iima i u Kanadi.

U Čileu živi 200.000 Hrvata, na Novom Zelandu 100.000, Austriji 90.000, Švajcarskoj 80.000, Brazilu 70.000...

Ovi podaci su, piše na stranici Centralnog državnog ureda, prikupljeni na osnovu procena hrvatskih diplomatskih misija i konzularnih predstavništava, hrvatskih katoličkih misija, kao i popisa stanovništva u državama u kojima borave hrvatski iseljenici i njihovi potomci.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa