Region

Hrvatska nabavlja osam helikoptera tipa "Crni jastreb", ukupna vrednost 273,8 miliona američkih dolara

Komentari

Autor: Tanjug

13/03/2024

-

13:37

Hrvatska nabavlja osam helikoptera tipa "Crni jastreb", ukupna vrednost 273,8 miliona američkih dolara
Tanjug/HINA/Lana Slivar Dominić - Copyright Tanjug/HINA/Lana Slivar Dominić

veličina teksta

Aa Aa

Hrvatska nabavlja osam helikoptera tipa UH-60M "Crni jastreb" (Black Hawk), najavio je potpredsednik Vlade i ministar odbrane ivan Anušić i ocenio da to predstavlja veliki i bitan trenutak za Oružane snage RH i Hrvatsku.

Anušić je to rekao juče tokom posete kasarni, gde je potpisan ugovor sa SAD o kupovini ovih aviona. Takođe je rekao da saradnja Oružanih snaga Hrvatske sa SAD traje još od Domovinskog rata.

"Domovinski rat je temelj hrvatske države. Zato treba znati ko je saveznik Hrvatske, ko joj je pomogao kad joj je pomoć bila potrebna. Pobednička vojska Republike Hrvatske to nikada neće zaboraviti", naveo je Anušić.

Ukupna vrednost osam helikoptera UH-60M "Crni jastreb" (Black Hawk) iznosi 273,8 miliona američkih dolara. Četiri helikoptera stižu u Hrvatsku putem donacije SAD, a četiri će biti plaćena iz hrvatskog budžeta.

Financijska pomoć SAD-a pokriva 51 posto ukupnog iznosa, a MORH će u trogodišnjem budžetskom periodu od 2025. do 2027. obezbediti preostali iznos. Svi helikopteri s opremom trebalo bi da budu isporučeni Hrvatskoj tokom 2028. Hrvatska trenutno ima četiri helikoptera UH-60M Black Hawk, a dva od njih donirala je američka vlada.

Ambasadorka SAD u Hrvatskoj Natali Rajes je rekla da helikopteri "Crni jastreb" (Black Hawk) predstavljaju "znatno ulaganje" u sigurnost i odbranu te da je reč o jednoj od najefikasnijih takvih letilica.

"Nabavkom helikoptera "Crni jastreb" (Black Hawk) naš će snažni saveznik biti još jači", rekla je ambasadorka, preneli su hrvatski mediji.

Anušić je tom prilikom odbacio tezu da su potpisivanje ugovora o nabavci helikoptera i dolazak mlaznjaka Rafala tempirani za predizbornu kampanju.

Komentari (0)

Evropa