Region

Rama: Implementacija sporazuma o normalizaciji odnosa Beograda i Prištine bitna za mir na Zapadnom Balkanu

Komentari

Autor: Fonet, Tanjug

18/03/2024

-

08:55

Rama: Implementacija sporazuma o normalizaciji odnosa Beograda i Prištine bitna za mir na Zapadnom Balkanu
Euronews/Vladislav Ćup - Copyright Euronews/Vladislav Ćup

veličina teksta

Aa Aa

Premijer Albanije Edi Rama ocenio je danas da je primena Sporazuma i Aneksa dogovorenog između Kosova i Srbije u Ohridu važna za održavanje bezbednosti, stabilnosti i mira na Zapadnom Balkanu, prenosi prištinski portal Reporteri.

"Da bi se obezbedio napredak, Sporazum i Aneks o primeni moraju biti zvanično uključeni kao sastavni deo odgovarajućih procesa članstva Kosova i Srbije u Evropskoj uniji. Svako odlaganje toga samo jača status kvo", napisao je Rama na društvenoj mreži Iks.

Rama je ukazao da status kvo u ovom strateškom pitanju za mirno, prosperitetno i evropsko susedstvo usred Evrope nije dobro za bezbednost kontinenta.

Kosovo i Srbija su u Ohridu, u Severnoj Makedoniji, 18. marta 2023. godine postigli dogovor o primeni evropskog predloga za normalizaciju odnosa. Evropska unija je u pisanoj formi objavila sporazum/plan implementacije koji su u Ohridu prihvatili premijer Kosova Aljbin Kurti i predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

Sporazum od 11 članova, koji je javno objavljen 27. februara, ne obavezuje Srbiju da prizna Kosovo, ali zahteva da obe zemlje prihvate međusobna dokumenta i simbole, uključujući: pasoše, diplome i registarske tablice.

Od strana se traži da sprovedu sve do sada postignute dogovore u dijalogu za normalizaciju odnosa, uključujući i onaj za formiranje Zajednice opština sa srpskom većinom na Kosovu, koji je vlada u Prištini do sada odbijala, sa obrazloženjem da bi to moglo da ugrozi funkcionalnost Kosova.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa