Region

Novo istraživanje u Severnoj Makedoniji: Gordana Siljanovska Davkova ispred Pendarovskog u predsedničkoj trci

Komentari

Autor: Tanjug

03/04/2024

-

13:00

Novo istraživanje u Severnoj Makedoniji: Gordana Siljanovska Davkova ispred Pendarovskog u predsedničkoj trci
profimedia - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Kandidat najuticajnije opozicione VMRO-DPMNE za predsednika Severne Makedonije Gordana Siljanovska Davkova ubedljivo vodi ispred aktuelnog predsednika i kandidata za još jedan mandat Steve Pendarovskog, pokazalo je martovsko istraživanje javnog mnjenja.

Prema anketi agencije Market Vižn, koju je naručio skopski portal MKD, građani sadašnjem predsedniku Stevi Pendarovskom daju ocenu četiri na skali od 1 do 10 za dosadašnji rad, a preko 63 odsto smatra da Pendarovski ne zaslužuje novi mandat.

Na pitanje za kog kandidata ćete glasati na predstojećim izborima, Siljanovsku je podržalo 20 odsto anketiranih, a Pendarovskog blizu 11 odsto.

Kako prenosi portal Skopljeinfo, zanimljiv je duel kandidata u albanskom bloku, Bujara Osmanija i Arbena Taravarija. Za Osmanija kao kandidata koalicije DUI glasalo bi 7,9 odsto građana, a za Taravarija kao kandidata albanske opozicije 5,8 odsto građana.

Maksim Dimitrievski je treći na ovoj listi sa podrškom od skoro sedam odsto, Vankovska sa 2,7, a Jakimovski ima podršku ispod jedan odsto.

Istraživanje pokazuje i veliko interesovanje građana za učešće na predstojećim predsedničkim izborima zakazanim za 24. april. Za razliku od parlamentarnih, gde je 66,6 odsto građana izrazilo spremnost da izađe na izbore, na izbore za šefa države izašlo bi čak 72 odsto građana.

Ukoliko u drugi krug prođu samo Siljanovska i Pendarovski, prema anketi, građani prednost daju Siljanovskoj sa 32,2 odsto podrške u odnosu na Pendarovskog, koga podržava 25,5 odsto anketiranih.

Istraživanje Market Vižna sprovedeno je telefonom u periodu od 15. do 24. marta na reprezentativnom uzorku od 1200 ispitanika.

Komentari (0)

Evropa