Region

Najviša kaucija u istoriji crnogorskog pravosuđa: Petar Lazović ponudio 9,3 miliona evra za izlazak iz pritvora

Komentari

Autor: Tanjug

09/04/2024

-

12:42

Najviša kaucija u istoriji crnogorskog pravosuđa: Petar Lazović ponudio 9,3 miliona evra za izlazak iz pritvora
Najviša kaucija u istoriji crnogorskog pravosuđa: Petar Lazović ponudio 9,3 miliona evra za izlazak iz pritvora - Copyright E-Stock/Petar Jovanović

veličina teksta

Aa Aa

Petar Lazović ponudio je jemstvo od 9,3 miliona evra za izlazak iz pritvora što je najveće jemstvo u istoriji crnogorskog pravosuđa, koje je Sud odbio.

Okrivljeni Lazović, bivši službenik Agencije za nacionalnu bezbednost, uhapšen je u julu 2022. po nalogu Specijalnog državnog tužilaštva (SDT), koje mu na teret stavlja stvaranje kriminalne organizacije, šverc droge i oružja.

Ovo je poslednja u nizu milionska ponuda za jemstvo koje je Lazović dostavio Višem sudu u Podgorici kako bi se branio sa slobode.

Kao i prethodne, Sud je i ovu od 9,3 miliona evra odbio 27. marta, piše u odgovoru Suda dostavljenom Radiju Slobodna Evropa (RSE).

Advokat Borivoje Borović je za RSE rekao da se u obrazloženju odbijanja jemstva, između ostalog, navodi da je okrivljeni raspolagao računom od preko 40 miliona evra. Borović tvrdi da taj račun ne postoji.

Lazović je skoro dve godine u pritvoru u Spužu, nadomak Podgorice, gde čeka početak suđenja. Lazović je uhapšen nakon što je u spisima Evropola dostavljenim SDT-u označen kao pripadnik kavažkog kriminalnog klana, koji se dovodi u vezu sa međunarodnim švercom kokaina.

Sin je Zorana Lazovića, koji je do marta 2021. godine kada je smenjen, bio šef sektora Uprave policije za borbu protiv organizovanog kriminala.

Otac i stric za jemstvo nudili skupocene nekretnine

Na osnovu spisa Evropola u poslednje dve godine u Crnoj Gori je otvoreno više afera o potencijalnoj umešanosti visokih policijskih službenika u organizovani kriminal.

Izveštaji Evropola su bazirani na presretnutim šifrovanim komunikacijama, koje su u aprilu dovele do hapšenja bivše predsednice Vrhovnog suda Vesne Medenice i njenog sina Miloša.

U predlogu za jemstvo, u koje je RSE imao uvid, navodi se da je otac Zoran Lazović ponudio zemljište i objekte u Podgorici čiji je vlasnik 1/1 a čija je vrednost skoro pola miliona evra.

Nekretnine u Bijelom Polju vredne 470.00 evra ponudio je i stric okrivljenog, Dejan Lazović.

Da bi Petar Lazović izašao iz pritvora jemstvo od preko 8,1 milion su ponudile i dve podgoričke kompanije, upisom hipoteke nad nekretninama u njihovom vlasništvu.

U predlogu za jemstvo navedeno je da su vlasnici kompanija prijatelji Petrovog oca Zorana Lazović.

Kompanija Razvrašje nudi zgrade i zemljište na Žabljaku od 672.000 evra, i Podgorici od 1,6 miliona.

Kompanija Gufo je kao jemstvo ponudila više poslovnih prostora i zgrada čija je vrednost 6,1 milion eura. Vlasnik kompanije je prema Centralnom privrednom registru Željko Garić.

Komentari (0)

Evropa