Region

Bosna i Hercegovina: Od 23 uhapšene osobe u akciji "Black Tie 2", samo tri zadržane u pritvoru

Komentari

Autor: Tanjug

25/04/2024

-

10:08

Bosna i Hercegovina: Od 23 uhapšene osobe u akciji "Black Tie 2", samo tri zadržane u pritvoru
Bosna i Hercegovina: Od 23 uhapšene osobe u akciji "Black Tie 2", samo tri zadržane u pritvoru - Copyright Prinskrin/Youtube/BN TV

veličina teksta

Aa Aa

Od 23 osobe uhapšene u policijskoj akciji "Black Tie 2" u Bosni i Hercegovini, samo njih troje je ostalo u pritvoru. Sud je odlučio da tokom istrage u pritvoru ne zadrži 15 od 18 osoba za koje je zatražena mera pritvora. Za preostalih pet osoba Tužilaštvo BiH nije ni tražilo pritvor, ali jeste mere zabrana kretanja i sastajanja.

U pritvoru je ostao Adnan Smajlović, kojeg je Tužilaštvo BiH okarakterisalo kao vođu grupe u BiH, koja se bavila pranjem novca iz kartela Tito i Dino. Osim njega, jednomesečno zadržavanje je određeno Aidi Halać, zaposlenoj u zeničkoj bolnici i Sančezu Jukiću.

Od ostalih 15 osoba za koje je zatražen pritvor, njih sedam je izašlo uz određene mere zabrana koje moraju poštovati. Reč je o zabrani putovanja u slučaju osumnjičenog Gordana Memije, dok mera zabrane sastajanja sa određenim osobama važi za svih sedam osoba.

Tužilaštvo pritvor nije zatražilo za Boška Jerkovića, Ibru Miladina, Nedžada Suljevića, Armina Alomerovića i Adnu Helić ,te su oni ranije izašli na slobodu, a preostali za koje je odbijen predlog pritvora su izašli jutros. Ova petorka je takođe dobila mere zabrane napuštanja Kantona Sarajevo, putovanja van države, odnosno oduzimanje putnih isprava.

Na slobodu su, bez ikakvih mera zabrane, pušteni direktor FUP-a Vahidin Munjić, šef specijalne policijske jedinice Mustafa Selmanović i trojica pripadnika FUP-a Adin Ćatić, Emir Druškić i Senad Kadić.

Njih je Tužilaštvo BiH sumnjičilo da su u organizaciji biznismena Gordana Memije angažovani da budu telohranitelji vođi kartela Edinu Gačaninu, a da je Munjić izostavio to sprečiti. Navodno su za uslugu dobili kafiće, automobile i slično, međutim Sud BiH je odlučio da su svi navodi zasnovani na indicijama, odnosno svedočenju tri policijska službenika, koji su iznosili svoja posredna saznanja, koja ne predstavljaju dokaz u ovom slučaju, prenosi sarajevski portal "Klix".

 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa