Region

Dan glasanja u Severnoj Makedoniji: Izbori za parlament, ali i šefa države - može li žena prvi put na mesto predsednika?

Komentari

Autor: Euronews Srbija, Tanjug, RSE

08/05/2024

-

16:05

Euronews TV

veličina teksta

Aa Aa

U Severnoj Makedoniji danas se održavaju parlamentarni izbori, ali i drugi krug predsedničkih na kojima snage odmeravaju aktuelni šef države Stevo Pendarovski, koji ima podršku vladajućeg SDSM, i kandidatkinja VMRO-DPMNE. Upravo je Gordana Siljanovska Davkova u prvom krugu održanom pre dve nedelje bila prilično ubedljiva osvojivši čak 40 odsto glasova, ali analitičari ocenjuju da će krajnji ishod zapravo zavisiti od toga kome će se prikloniti albanske partije i albanski birači.

Ovo su sedmi predsednički izbori od proglašenja nezavisnosti, a u prvom krugu Siljanovska Davkova osvojila je 40,09 odsto glasova, dok je drugoplasiranom Pendarovskom pripalo 19,93 odsto. Izlaznost građana bila je 48,38 odsto.

Biračka mesta su otvorena jutros u 7 sati, a biće zatvorena u 19h. Prvi preliminarni rezultati Državne izborne komisije očekuju se u 23.30 časova.

Aktuelni mandat Pendarovskog ističe 12. maja i prema Ustavu tada bi Pendarovski zvanično trebalo da započne drugi mandat ili mesto da prepusti Gordani Siljanovskoj-Davkovoj. Da bi predsednički izbori bili uspešni, osim što jedan od dva kandidata mora da osvoji natpolovičnu većinu glasova građana, uslov je i odaziv najmanje 40 odsto građana upisanih u birački spisak, odnosno oko 725.000 birača.

Ukoliko se ispuni cenzus od 40 odsto za izbor predsednika, Skupština bi do 12. maja trebalo da održi  sednicu za inauguraciju novog predsednika države.

VMRO-DPMNE uveren u pobedu

Lider VMRO-DPMNE Hristijan Mickoski izjavio je u nedelju da je optimista i da ta stranka može u sredu da očekuje duplu pobedu - da osvoji podršku za 61 poslanika u Sobranju i da dobije predsedničku poziciju.

"Verujem da ćemo u sredu imati ubedljivu duplu pobedu, Gordana Siljanovska Davkova će biti budući predsednik Makedonije, a koalicija Vaša Makedonija i VMRO-DPMNE će imati 61 poslanika", rekao je Mickoski.

U prvom krugu je Siljanovski Davkova, koja važi za strastvenu borkinju za pravdu, osvojila nešto više od 40 odsto glasova – dvostruko više od svog protivkandidata.

Tanjug piše da zbog takvog uspeha u prvom krugu, velike su šanse da Severna Makedonija na kraju dana dobije prvu ženu na čelu države. Siljanovski Davkova je ekspertkinja za ustavno pravo, aktivna je političarka najuticajnije opozicione partije. Njenu kandidaturu podržale su brojne javne ličnosti, profesori, intelektualci.

Tanjug AP/Boris Grdanoski

 

Analitičari međunarodnog Instituta za bliskoistočne i balkanske studije (IFIMES) iz Ljubljane smatraju, da novoizabrani predsednik/predsednica mora biti korektiv izvršne vlasti i moralni autoritet, koji će jačati poziciju države na evroatlantskom putu, ali da, kako navode, postoji "realna opasnost da se izborom Gordane Siljanovski Davkove pored evroatlantskog puta izvrši i zaokret prema Rusiji.

Prema pisanju skopskih medija, posle prvog kruga, za vladajuću SDSM je ovo najslabiji rezultat prvog kruga predsedničkih izbora od 2009. godine. Poznavaoci prilika, međutim, ukazivali su da bi Pendarovski, uprkos velikoj razlici u glasovima, u drugom drugu mogao da pobedi Siljanovsku uz podršku albanskih partija, od kojih su neki tradicionalni partneri SDSM-a.

Šta je sa budućim parlamentom?

Na parlamentarnim izborima, na 17 lista se nalazi 1.755 kandidara, a za Sobranje se bira od 120 do 123 poslanika, od čega se 120 poslanika bira po proporcionalnom modelu, odnosno postoji šest izbornih jedinica, a u svakoj se bira 20 poslanika. Tri člana parlamenta se biraju u izbornoj jedinici koju čine Evropa, Afrika, Severna i Južna Amerika, Australija i Azija.

Krajnji ishod parlamentarnih izbora je malo komplikovaniji i zavisi od toga kome će se prikloniti partija etničkih Albanaca DUI Ali Ahmetija. DUI je, inače, najveća partija makedonskih Albanaca, koja je već 20 godina na vlasti - ranije kao partner VMRO, a poslednjih nekoliko godina SDSM-a.

Tanjug AP/Boris Grdanoski

 

Vodeće stranke na predstojećim izborima su: SDSM i koalicija "Za Evropsku budućnost" (vladajuća socijaldemokratska partija), koalicija oko VMRO-DPMNE (opoziciona konzervativna nacionalistička partija), koalicija "Evropski front" - Demokratska unija za integraciju (DUI - vladajuća partija etničkih Albanaca) i koalicija "Vredi-VLEN" – opoziciona koalicija partija etničkih Albanaca). Političke partije manjina kao što Turci, Romi, Bošnjaci, Srbi i drugi biće tradicionalno zastupljeni u makedonskom parlamentu.

Na parlamentarne izbore u Severnoj Makedoniji u albanskom političkom bloku snažan, možda odlučujući uticaj imaće kosovski premijer Kosova Albin Kurti (LVV), koji snažno podržava albansku opoziciju okupljenu u koaliciju "Vredi-VLEN" i koja bi, navode analitičari, trebalo da postane partner VMRO-DPMNE prilikom formiranja nove vlade.

To je, konstatuju, u suprotnosti sa Kurtijevim prozapadnim političkim opredeljenjem i snažnom suprotstavljanju ruskom uticaju na takozvanom Kosovu i generalno albanskoj političkoj prozapadnoj opredeljenosti. 

Istovremeno se, piše IFIMES-a, potvrđuje da su Albanci sve vreme održavali odnose sa nekadašnjim premijerom i liderom opozicione VMRO-DPMNE Nikolom Gruevskim, koji je u egzilu u Mađarskoj. Podsećaju i da je sam lider DUI Ali Ahmeti tražio aboliciju Gruevskog od predsednika države Steve Pendarovskog, koji je to odbio.

VMRO-DPMNE protivi se ustavnom imenu države Republike Severna Makedonija i  zalaže se za otkazivanje potpisanih međunarodnih sporazuma, posebno Prespanskog, što bi, kažu analitičari, Severnu Makedoniju uvelo u novu političku krizu, a ponovno pregovaranje značilo gubitak još 20 ili 30 godina, ponovnu konfrontaciju sa susedima i odustajanje od evroatlantskog puta države.

Uzroke ovakvog rezultata treba tražiti u velikim korupcionaškim aferama vlade, političkom mešanju u sudstvo, gde politički funkcioneri ne odgovaraju za svoja nedela, kao i opštem srozavanju političkog sistema.

Zbog toga, ukazuju analitičari, predstojeći predsednički i parlamentarni izbori mogu biti presudni za budućnost države u kompleksnim međunarodnim okolnostima. 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa