Region

Dodik pozvao Micotakisa da razmotri eventualnu podršku rezoluciji o Srebrenici: Izglasavanje će zaustaviti pomirenje

Komentari

Autor: Tanjug

22/05/2024

-

18:09

Dodik pozvao Micotakisa da razmotri eventualnu podršku rezoluciji o Srebrenici: Izglasavanje će zaustaviti pomirenje
Dodik pozvao Micotakisa da razmotri eventualnu podršku rezoluciji o Srebrenici: Izglasavanje će zaustaviti pomirenje - Copyright Tanjug/SRNA/Borislav Zdrinja

veličina teksta

Aa Aa

Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik zamolio je predsednika Vlade Republike Grčke Kirijakosa Micotakisa da svojim autoritetom nametne da njegova zemlja ozbiljno razmotri eventualnu nameru da podrži rezoluciju o Srebrenici, koja, podsetio je, nije dogovorena ni u institucijama, niti među narodima u BiH.

"Umesto lažnog mira koji će navodno doneti, ova rezolucija će samo dodatno produbiti animozitete u BiH i dovesti u pitanje njen opstanak, a time i mir i stabilnost regiona i Evrope u celini", ukazao je Dodik u pismu upućenom predsedniku Vlade Grčke.

Dodik je naveo da ga je neprijatno iznenadila vest o susretu grčkog ambasadora pri UN u Njujorku i bošnjačkog člana Predsedništva BiH Denisa Bećirovića, kojim je Grčka indirektno dala podršku sramnoj rezoluciji o Srebrenici, te ukazao na nekoliko važnih činjenica.

"Gospodin Bećirović predstavlja samo svoj bošnjačko-muslimanski narod i svoju stranku. Ni na koji način ne predstavlja BiH, a pogotovo ne Srbe iz BiH. Njegova karijera je zasnovana na srbofobnim stavovima, kojima truje politički narativ i ometa proces pomirenja tri konstitutivna naroda u BiH", konstatovao je Dodik.

Predsednik Republike Srpske je pojasnio da ponuđeni tekst rezolucije o Srebrenici, koji Srbi u BiH i regionu Zapadnog Balkana neće ni priznati niti implementirati, ima za cilj nepravednu moralnu diskreditaciju Grcima prijateljskog srpskog naroda, a za konačni cilj ukidanje Republike Srpske, stvaranje unitarne muslimanske države BiH u srcu Balkana, kao i zaustavljanje napretka i razvoja Republike Srbije.

"Izglasavanje ove sramne rezolucije zaustaviće sve procese pomirenja u BiH i regionu, ali i procese daljeg puta BiH ka članstvu u Evropskoj uniji. Ovakav ishod neće biti dobar za zemlje regiona, ali sigurno neće biti dobar, u ekonomskom i bezbednosnom smislu, ni za zemlje u okruženju i Evropi u celini", upozorio je Dodik u pismu upućenom Micotakisu, prenela je Srna.

On je ukazao da je za svaku zemlju koja je imala građanski rat i civilne žrtve, sramno veličati žrtve samo jednog naroda, a pri tome sve druge ignorisati i nipodaštavati. 

 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa