Region

Sijarto: Mađarska će glasati protiv Rezolucije o Srebrenici

Komentari

Autor: Euronews Srbija, RTRS

15/05/2024

-

12:50

Sijarto: Mađarska će glasati protiv Rezolucije o Srebrenici
Sijarto: Mađarska će glasati protiv Rezolucije o Srebrenici - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Mađarska će glasati protiv rezolucije o Srebrenici, izjavio je ministar spoljnih poslova i trgovine Mađarske Peter Sijarto na konferenciji za novinare nakon održanih sastanaka u Budimpešti sa predsednikom Republike Srpske Miloradom Dodikom, koji boravi u službenoj poseti Mađarskoj.

Sijarto je istakao da ta rezolucija namerno ili nenamerno demonizuje celi srpski narod za tragediju u Srebrenici.

"Bosna i Hercegovina je napravila ozbiljne iskorake na putu evropske integracije. U martu je odlučeno da se započne pregovarački proces o pridruživanju EU. Važno je da svi entiteti i narodi u BiH daju svoj doprinos. Tu harmoniju koja se stvorila u BiH i koja je dovela do saglasnosti po tom pitanju razbijena je jednostranim delovanjem nelegitimnog visokog predstavnika koji je na svoju ruku izmenio Izborni zakon. Tu stabilnu situaciju i razumevanje u BiH može da poljulja i donošenje rezolucije o Srebrenici u UN što bi dovelo do demoralizacije srpskog naroda. Mislimo da se treba prestati sa jačanjem tenzija i tim namerama", rekao je Sijarto, prenosi "RTRS".

Sijarto je ocenio da je sredstvo za smirivanje tenzija pridruženje Balkana Evropskoj uniji.

"Svedoci smo da odluke EU dovode ne toliko do smirenja situacije već i do povećanja tenzija na Zapadnom Balkanu. Smatramo i da međunarodni politički učesnici treba da završe svoje delovanje u BiH, i da prestanu sa pretnjama sankcijama i sa mešanjem u unutrašnje poslove BiH", poručio je Sijarto. 

Na kraju Sijarto je naveo da je sa Dodikom razgovarao o poslovima spoljne trgovine i opšte saradnje.

"Mir na Balkanu je od osnovnog značaja za stabilnost cele Evrope. Mađarska namerava da učini sve da doprinese stabilnosti i miru na Zapadnom Balkanu i u Evropi", rekao je Sijarto.

Dodik zahvalio Mađarskoj na razumevanju po pitanju rezolucije o Srebrenici

Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik zahvalio je danas mađarskom rukovodstvu na razumevanju po pitanju rezolucije o Srebrenici, koja će, kako je upozorio, paralizovati odnose u BiH.

Dodik je to rekao na zajedničkoj konferenciji za novinare sa ministrom spoljnih poslova i trgovine Mađarske Peterom Sijertom u Budimpešti.

"Hvala Mađarskoj što će glasati protiv", naveo je Dodik i istakao da će rezolucija destabilizovati i odnose u BiH. Kao sporno je izdvojio to što je Nemačka sponzor te rezolucije.

Tanjug/AP/Radivoje Pavicic

 

Podsetio je da Predsedništvo BiH nije donelo nikakvu odluku u vezi sa Srebrenicom.

"To je jednostrano urađeno od bošnjačkih predstavnika. A da bi se nešto pojavilo u Ujedinjenim nacijama, mora se doneti odluka u zemlji. A to nije slučaj ovde", naveo je Dodik.

Odnose Srpske i Mađarske je ocenio veoma stabilnim i poručio da se raduje svim zajedničkim projektima.

"Naši odnosi se realizuju u praktičnom smislu", naveo je predsednik Republike Srpske.

Poručio je da je za Srpsku prihvatljiva politika Mađarske koja se odnosi na migrante jer se time brane nacionalni i državni interesi.

"Evropska migrantska agenda se odnosi i na BiH. Poznato je da migranti idu prema BiH, kao tranzitnoj ruti ka zemljama zapadne Evrope", kazao je Dodik, prenela je RTRS.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa