Region

Mandić: Srpski narod ujedinjen protiv namere UN, Spajića uveravamo da glasanje za rezoluciju nije dobar izbor

Komentari

Autor: Tanjug

23/05/2024

-

10:12

Mandić: Srpski narod ujedinjen protiv namere UN, Spajića uveravamo da glasanje za rezoluciju nije dobar izbor
AP/Risto Božović - Copyright AP/Risto Božović

veličina teksta

Aa Aa

Gde god da živi srpski narod je danas svim srcem u UN i pruža punu podršku predsedniku i delegaciji Srbije u protivljenju nameri da se izglasa njegova navodna genocidnost, poručio je predsednik Skupštine Crne Gore Andrija Mandić.

"Danas je srpski narod, bez obzira na to gde živi, svojim srcem u UN. On je ujedinjen u protivljenju svakoj nameri da se u UN izglasa njegova navodna genocidnost i pruža punu podršku za sve napore koje čine predsednik i delegacija Republike Srbije", napisao je Mandić na platformi Iks. 

Ostaćemo, poručio je, svoji na svome i uzdignuta čela izborićemo se za bolju budućnost srpskog naroda.

Generalna skupština UN trebalo bi danas da glasa o rezoluciji o Srebrenici, koju su jednostrano i suprotno Dejtonskom mirovnom sporazumu predložili politički predstavnici Bošnjaka u BiH.

"Nemamo ministre u Vladi"

Mandić je izjavio da premijera Milojka Spajića neprestano uveravaju da podrška usvajanju rezolucije o Srebrenici “nije dobar izbor”, da su protiv takve odluke, ali da, pošto nemaju ministre u Vladi, ne mogu glasati protiv onoga što im se “ne dopada”.

Mandić je to rekao u intervjuu za podgoričke Vijestiu odgovarajući na pitanje šta će preduzeti ako Crna Gora danas na sednici Generalne skupštine UN glasa za usvajanje rezolucije o Srebrenici i hoće li slediti lidera DNP Milana Kneževića, ukoliko zbog toga napuste vlast.

Na pitanje u kakvim je odnosima sa Kneževićem i da li su lider DNP i on u odnosu prema Vladi i ostatku parlamentarne većine “dobar i loš policajac”, Mandić kaže da Knežević ima pravo da vodi politiku koju smatra ispravnom i da je odgovoran pre svega svojim biračima.

profimedia

 

Ističe da je Knežević pre svega njegov prijatelj i saborac sa kojim je, kako kaže, prošao mnogo toga u životu.

"Zajedno smo se borili i dalje se borimo protiv montiranog procesa, tzv. 'Državnog udara' čiji je glavni arhitekta trenutno pritvoren u spuškom zatvoru", podsetio je Mandić.

Ukazao je da je Knežević i predsednik jedne važne parlamentarne partije i kao takav, ističe, ima pravo na stavove i poglede na budućnost u skladu sa uverenjima onih koje predstavlja.

"Ja, ipak, smatram da je bitnije uvek tražiti ono što nas spaja, kako između Nove srpske demokratije i Demokratske narodne partije, ali tako i među svim strankama bilo da su vlast ili opozicija i ljudima generalno. Konstantno insistiranje na razlikama je začarani krug iz kojeg moramo izaći", naveo je Mandić.

Ukazao je da Knežević ima legitimno pravo da vodi politiku koju smatra za ispravnu i pre svega da odgovara svojim biračima.

"Ja sam predsednik srpske nacionalne stranke u Crnoj Gori i uveren sam da dobro poznajem svoj narod, a uveren sam da vodim politiku koja je najbolja za srpski narod u Crnoj Gori. Građani u Crnoj Gori su slobodni da biraju one ideje koje smatraju najprikladnijim njihovim svetonazorima".

Upitan šta će on i NSD uraditi ako Crna Gora na sednici Generalne skupštine UN glasa za usvajanje rezolucije i da li će slediti Kneževića, ako DNP napusti vlast, Mandić kaže: "Mi razgovaramo sa premijerom Spajićem i uveravamo ga da to nije dobar izbor, mi smo protiv takve odluke, ali, nažalost, kako nemamo ministre u Vladi, ne možemo glasati protiv onoga što nam se ne dopada. Demokratska partija socijalista jedva čeka da 44. Vlada padne i pre svega da ne dođe do proširenja Vlade, jer znaju da je to i poslednja karta kojom oni mašu, odnosno da smo mi nepoželjan faktor za formiranje vlasti".

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa