Politika

Danas glasanje o rezoluciji o Srebrenici u Generalnoj skupštini UN

Komentari

Autor: Tanjug

23/05/2024

-

07:33

Danas glasanje o rezoluciji o Srebrenici u Generalnoj skupštini UN
Danas glasanje o rezoluciji o Srebrenici u Generalnoj skupštini UN - Copyright Tanjug/AP Photo/Bebeto Matthews, File

veličina teksta

Aa Aa

U Generalnoj skupštini UN danas će se glasati o rezoluciji o Srebrenici, koju su predložile Nemačka i Ruanda.

Iako se, prema proceduri Generalne skupštine, odluke donose konsenzusom, za koji je potrebno da sve države budu saglasne oko teksta nacrta rezolucije, o predlogu rezolucije o Srebrenici će se glasati, pošto se Srbija, Rusija i Kina protive njenom usvajanju.

Na glasanju u Generalnoj skupštini UN zemlje nemaju pravo veta, a svaka od 193 države članica ima pravo na jedan glas.

Iako Crna Gora nije među kosponzorima, najavljeno je da će ta zemlja glasati za usvajanje rezolucije, nakon što je podnela amandmane na nacrt rezolucije.

Stalna misija Srbije pri UN je apelovala na kosponzore rezolucije da, u interesu svih, pre svega naroda u BiH, ali i svih članica UN, povuku tekst rezolucije, kako države članice ne bi bile dovedene u poziciju da glasaju o osetljivom pitanju koje zahteva konsenzus.

Tanjug/Jadranka Ilić

 

Delegaciju Srbije u Njujorku predvodi predsednik Aleksandar Vučić. 

Vučić je izjavio da je predstojeće glasanje za njega poput Vidovdana, pošto će se tada, kako je rekao, videti ko su pravi prijatelji Srbije, a ko ne.

''Sutra je 23. maj, nije Vidovdan, ali za nas biće baš kao Vidovdan. Sutra će se sve videti, i ko su nam prijatelji i ko lažni, a ko nam nikada nisu bili prijatelji. Biće mnogo licemerja, biće mnogo neistina, mnogo svega na šta smo se odavno naučili, u kojima će oni koji čine sve protiv Srbije, moći da objašnjavaju da to upravo čine zbog Srbije i da mnogo bolje nego mi razumeju naše interese u budućnosti'', rekao je Vučić u video-poruci na svom nalogu na Instagramu.

On je istakao da će za njega to biti Vidovdan u političkom smislu.

''Za mene težak dan, najteži od kad sam predsednik i premijer, u političkom, smislu i za mene je Vidovdan. Videću sutra hoću li moći da se suprotstavim najvećima, najmoćnijima, najbezobzirnijima, najbahatijima, od kojih su u prethodnih nekoliko dana gotovo svi pobegli ili gotovo svi uzmakli'', rekao je Vučić.

Istakao je da Srbiju ''ne mogu da uplaše'', i dodao da ga jedino brine ''da li će biti na visini zadatka''.

''Samo bih želeo da svaki Srbin svuda u svetu zna da sam dao sve od sebe braneći čast i obraz Srbije. Hvala vam, Srbi širom sveta i građani Srbije, na ogromnoj podršci i hvala vam na tome što smo im pokazali jednu stvar koju su pogrešili - mislili su da nas unize, a vinuli su nas kao narod u visine, a nas Srbe koje je teško ujediniti, uspeli su da ujedine. Hvala im na tome. Moguće je da ću da pogrešim i razočaram mnoge od vas. Ali garantujem da ću dati sve od sebe i biću hrabar koliko mogu'', naveo je predsednik.

U Srebrenici će danas biti održana sednica Vlade Republike Srpske

Sednica Vlade Republike Srpske biće danas održana u Srebrenici, a prisustvovaće joj predsednik Republike Srpske Milorad Dodik, ministri u Savetu ministara BiH, načelnici i gradonačelnici lokalnih zajednica Birča i Podrinja.

Iz Vlade su pozvali institucije i građane da na dan glasanja u Generalnoj skupštini UN istaknu zastave Republike Srpske i simbolički iskažu svoje protivljenje nameri usvajanja rezolucije o Srebrenici.

Kako prenosi RTRS, Dodik je najavio da će sa ove sednice Federaciji BiH biti predložen mirni razlaz.

Prethodno, zvaničnici Srpske položiće cveće i vence na srpsko groblje u Bratuncu. Ranije izražena spremnost Dodika da sa članovima Vlade posete i polože venac u Potočarima, odbijena je.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija