Region

Vatrenjača se sve češće viđa u Jadranskom moru: Na Luštici ulovljena još jedna invazivna vrsta ribe

Komentari

Autor: Tanjug

23/05/2024

-

13:02

Vatrenjača se sve češće viđa u Jadranskom moru: Na Luštici ulovljena još jedna invazivna vrsta ribe
Vatrenjača se sve češće viđa u Jadranskom moru: Na Luštici ulovljena još jedna invazivna vrsta ribe - Copyright Unsplash

veličina teksta

Aa Aa

U crnogorskom delu Jadrana, na Luštici, ulovljena je još jedna invazivna vrsta ribe, a ovog puta je reč o invazivnoj vatrenjači (Pterois miles), piše danas zagrebački Večernji list.

"Upravo je ulovljena još jedna invazivna vatrenjača u našem moru. Ulovio ju je Vanja Kalezić na Luštici u Crnoj Gori, ulov će biti prijavljen njihovom Institutu u Kotoru. Moja prognoza je da ćemo ovo leto imati najmanje 10 ovakvih dojava na području južnog Jadrana, a možda i srednjeg. Sve ulove je potrebno dojaviti naučnicima", napisao je Petar Ugarković sa Instituta za ribarstvo i okeanografiju na Fejbuk stranici "Živi svet Jadranskog mora".

Prema pisanju portala Otvoreno more, vatrenjača, odnosno riba lav ili riba paun, je invazivna indo-pacifička vrsta koja je poznata po štetnosti za lokalne ekosisteme. Ozloglašena je zbog svoje izdašne ishrane autohtonim ribljim vrstama, te brzog širenja na koloniziranim područjima Sredozemlja.

Sve bodlje na telu su otrovne te se kod uboda javlja izuzetno jaka bol, a mogući su i ozbiljniji simptomi pa se u slučaju uboda preporučuje poseta lekaru. Iz tog razloga ovoj ribi treba pristupiti s oprezom, a posebno u slučaju ulova tokom ribolova.

Prvi put ova riba je ulovljena u Jadranskom moru 2019. godine a najseverniji nalaz je bio kod Visa 2021. godine.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa