Nauka

Otkivena neobična "duh ajkula" kod Tajlanda: Pripada vrsti himere čiji su preci živeli pre 400 miliona godina

Komentari

Autor: Live Scinece, Miami Herald

20/03/2024

-

21:09

Otkivena neobična "duh ajkula" kod Tajlanda: Pripada vrsti himere čiji su preci živeli pre 400 miliona godina
Otkivena neobična "duh ajkula" kod Tajlanda: Pripada vrsti himere čiji su preci živeli pre 400 miliona godina - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Nova vrsta dubokomorske himere neobičnog izgleda otkrivena je u Andamanskom moru, prenosi Live Science. Naučnici su otkrili nikada ranije viđenu vrstu "duh ajkula" sa ogromnom glavom, džinovskim očima i perastim perajima u dubinama Andamanskog mora kod tajlandske obale. 

Neuhvatljivo dubokomorsko stvorenje, po imenu Chimaera supapae, predstavnik je vrste drevnih riba koje su daleki rođaci ajkula i raža.

Istraživači su prema navodima iz studije, koja je objavljena 6. marta u časopisu "Raffles Bulletin of Zoology", proveli dve nedelje 2018. godine pretražujući dubine Andamanskog mora. Njihov cilj je bio da ispitaju dubokomorski život u toj oblasti.

"Tokom istraživanja su pronašli ribu sa zelenim očima nalik na ajkulu duha", navodi se u studiji.

Na početku su identifikovali ribu kao poznatu vrstu, međutim, nakon detaljnijeg ispitivanja shvatili su da je u pitanju nova - Himera supape ili Andamanska kratkonosna himera.

"Himare su retke u ovom delu sveta", izajvio je Dejvid Ebert, vodeći autor studije i programski direktor Centra za istraživanje pacifičkih ajkula na Državnom univerzitetu San Hoze u Kaliforniji, prenosi Live Science.

Neke vrste duge i do dva metra

Himere naseljavaju kontinentalne padine i okeanske grebene dubokog mora. Pronađene su na dubinama ispod 500 metara, pa tako ove sablasne jedinke se kreću u tamnim vodama, hraneći se životinjama koje žive na dnu kao što su rakovi, mekušci i crvi.

Andamanska kratkonosna himera ima veliku glavu sa presujućim zelenim očima, odnosno kratkom i tupo šiljatom njuškom, navodi istraživači.

"Postojale su samo 53 vrste himera na svetu, ovo je 54.", rekao je Ebert. 

Njihova dubokomorska priroda ih čini teškim za pronalaženje, posebno u Andamanskom moru, gde dubine u nekim oblastima prelaze 4.400 metara.

Neke vrste himera mogu dostići i do dva metra dužine.  

Novootkrivena vrsta je tip kratkonosne himere, dužine 51 centimetra sa širokim prsnim perajima. 

Ebert sumnja da nabori nalik perju ovog stvorenja imaju veze sa "njihovom sposobnošću da manevrišu preko stenovitog morskog dna".

Vrsta je dobila ime "supapae" po pokojnoj Supap Monkolprasit, naučnici sa Tajlanda koja je provela svoj život proučavajući ovu vrstu riba. 

Vrsta iz roda riba starih i do 400 miliona godina

Ime roda Chimaera potiče od grčkog mitološkog bića koje bljuje vatru i ima tri glave - glavu lava napred, kozju glavu koja se proteže duž leđa i zmijski rep koji se završava glavom zmije.

"Evolucijski, ove himere spadaju u neke od najstarijih vrsta riba sa lozom koja je stara i do 400 miliona godina unazad", rekao je Ebert. 

"Otkriće novih vrsta poput ove himere nam govori koliko malo znamo o morskom okruženju i koliko još treba istražiti", zaključuje naučnik.

Unsplash

 

Do sada je samo jedna Andamanska kratkonosna himera pronađena u Andamanskom moru oko 160 kilometara od zapadne obale Tajlanda, navodi se u istraživanjima.

DNK analiza je otkrila da nova vrsta ima najmanje 7,9 odsto genetskog odstupanja od drugih vrsta ajkula duhova.

Andamansko more je u Indijskom okeanu omeđano obalama Mjanmara i Tajlanda duž zaliva Martaban i zapadne strane Malajskog poluostrva. Odvojeno je od Bengalskog zaliva na zapadu Andamanskim i Nikobarskim ostrvima, piše Miami Herald.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Magazin