Društvo

"Kečigi je mesto u reci, a ne u tanjiru": Uprkos zabrani, ovih riba još ima u restoranima, ali neke stvari se menjaju

Komentari

Autor: Vasilija Antonijević

29/07/2023

-

18:01

Euronews

veličina teksta

Aa Aa

Nepune četiri godine nakon što je u Srbiji zakonski zabranjen izlov kečiga, krivolov je, kažu upućeni, i dalje prisutan, a uprkos kampanji Svetske organizacije za prirodu i zabrane pod sloganom "Kečigi je mesto u reci, a ne u tanjiru", ova vrsta ribe još uvek se može naći u restoranima širom Srbije. 

Ipak, postoje naznake da se situacija na terenu popravlja, a ukoliko se na tanjiru nalazi četiri ili pet kečiga manjih od 40 centimetara - vrlo je verovatno da dolaze iz krivolova. 

"Imali smo nekoliko slučajeva da su ribolovci uhvatili kečige i zadržali ih i prekršili zakon. Mada, ono što mi je bilo indikativno da je populacija u boljem stanju jeste to što je prosečna veličina tih kečiga bila kilo, kilo i po - što je pre zabrane bila prava retkost", kaže za Euronews Srbija ribočuvar Ljubomir Pejčić.  

Euronews

 

Kečiga iz tovilišta se prodaje kada je konzumne veličine od oko 350-400g. Međutim, ovo nije jedini način da se prepozna poreklo, pošto se kečiga kao i svaka druga riba svojom bojom prilagođava životnom prostoru. 

"Riba koja živi u Dunavu, Tisi, Savi, poprima boju svoje okoline. Kod nas se riba gaji trenutno u plavim bazenčićima i preći će uskoro u drugi, veći sistem koji je crne boje. I ta naša kečiga će biti crno siva. I on je takva. Recimo kečiga iz Dunava je zelenkasto siva", kaže za Euronews Srbija  uzgajivač "Fish five" Jovan Eror. 

Ovaj uzgajivač je godinu dana pre zabrane napravio tovilište kečiga. Kako kaže, sistem je skup i posao nije lak, svoju proizvodnju od dve, tri tone vrlo lako proda tokom mesec i po dana.

Euronews

 

"Naše tržište je gladno ribe. Između ostalog i kečige, a tu glad je pojačalo to što je zabrana izlova i smanjen je krivolov, nije zatvoren, ali je smanjen", dodaje Eror. 

Raniji prekomeran izlov i prodaja malih, polno nezrelih kečiga doveli su do toga da one budu ugrožene. Prvobitni predlog je bila zabrana izlova na pet godina, ali zakonodavstvo u Srbiji ne predviđa takvu mogućnost.

"Postoji mogućnost da se skloni zabrana ako buduća istraživanja budu pokazala da se ta populacija oporavila i da postoji mogućnost umerenog izlova. Tako da, za sada ta zabrana ostaje na snazi", ističe Pejčić. 

Pored prednosti očuvanja trenutne populacije kečiga, rad uzgajivača je dobar jer bi u budućnosti mogli da učestvuju i u poribljavanju reka - čime preživljavanje ove vrste bilo osigurano.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija