Biznis vesti

Inspekcija vanredno kontroliše ribarnice i savetuje potrošače: Obratiti pažnju na miris, oči i škrge

Komentari

Autor: Tanjug

17/12/2022

-

13:57

Inspekcija vanredno kontroliše ribarnice i savetuje potrošače: Obratiti pažnju na miris, oči i škrge
Inspekcija vanredno kontroliše ribarnice i savetuje potrošače: Obratiti pažnju na miris, oči i škrge - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede saopštilo je da Veterinarska inspekcija u vreme nastupajućih praznika i slava, odnosno u vreme kada se promet ribe obavlja u većem obimu, sprovodi pojačane kontrole sveže i smrznute ribe u svim svim registrovanim objektima za prodaju te namirnice na teritoriji Srbije.

Pojačane kontrole se sprovode u skladu sa analizom rizika, a naročito na mestima gde se u praznične dane očekuje veća ponuda i potražnja ribe.

"Savetujemo potrošače da ribu kupuju u ribarnicama, odnosno na mestima gde je potrošačima dostupan podatak o vrsti i poreklu ribe, kao i roku upotrebe, i gde je moguće proveriti da li se riba čuva na propisan način", apeluje se u saopštenju.

Ministarstvo je izdalo i nekoliko saveta o tome na šta potrošači treba da obrate pažnju kada kupuju svežu ribu, a prvi je da ona ne sme neprijatno da miriše, potom da ne sme imati upale oči i zamućenu rožnjaču, jer to ukazuje na starost ulovljene ribe.

Zatim, se skreće pažnja na to da su škrge sveže ribe vlažne, jasno crvene boje i bez stranog mirisa, a promena boje škrga, sasušene škrge, nesvojstven ili intenzivan miris, su početni znaci kvarenja.

Navodi se da je koža sveže ribe sjajna, vlažna i klizava, meso sveže ribe treba da je čvrsto, što se vidi ukoliko nestane udubljenje koje nastaje na mestu koje se pritisne prstima.  

"Promet hrane van za to odobrenih površina i objekata, poput improvizovanih tezgi na javnim površinama, ili na pijaci van rashladnih vitrina, je zakonom zabranjen. Apelujemo na potrošače da ribu ne kupuju na takvim mestima, jer se hrana bez dokaza i isprava o poreklu, kao i hrana proizvedena u neodobrenim objektima i bez nadzora veterinarske inspekcije, shodno Zakonu o bezbednosti hrane, smatra nebezbednom", ističe se u saopštenju.

Ministartstvo apeluje na potrošače da se prilikom kupovine hrane ponašaju sa „pažnjom dobrog kupca“, odnosno da se pre odluke o kupovini upoznaju sa svim svojstvima hrane, kao i da hranu koja je propisno deklarisana kupuju na mestima koja su za to registrovana.

Ministarstvo je obavestilo građane da svaku sumnju na bezbednost ili kvalitativnu ispravnost hrane, bez odlaganja mogu prijaviti nadležnoj veterinarskoj inspekciji, kako bi inspektori mogli da sankcionišu nesavesne prodavce.

 

Komentari (0)

Biznis