Život

Ose, pauci i zmija nazvana po Dikraprijevoj majci: Ovo su neke nove vrste otkrivene tokom 2023.

Komentari

Autor: Euronews/Rebecca Ann Hughes

30/12/2023

-

16:42

Ose, pauci i zmija nazvana po Dikraprijevoj majci: Ovo su neke nove vrste otkrivene tokom 2023.
Ilustracija - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Bez znanja većine nas, naučnici svake godine dokumentuju hiljade novih vrsta. Pošto se zemlje širom sveta suočavaju sa velikom krizom kada je reč o biodiverzitetu, dobrodošla je vest da je Prirodnjački muzej u Velikoj Britaniji opisao rekordnih 815 novih vrsta samo ove godine.

"Nismo u mogućnosti da zaštitimo ono što ne znamo, pa je opisivanje novih vrsta integralni aspekt koji podupire veliki deo posla na zaštiti, očuvanju i preokretanju pada biodiverziteta koji se vidi širom sveta", navodi muzej, prenosi Euronews.

Evo nekih od najzanimljivijih i najneobičnijih vrsta koje će su otkrivene 2023. godine.

Osa "Dalek"

Ova 2023. je bila godina osa, sa zapanjujućih 619 novih vrsta koje je opisao Prirodnjački muzej.

Većina njih pripada grupi poznatoj kao Encirtidae. One se odnose na parazitske insekte koji polažu svoja jaja na beskičmenjake domaćine koji ništa ne sumnjaju.

Naučnici su odlučili da jednom rodu osa - zajedno sa 14 vrsta u njemu - daju ime Dalek u čast 60. godišnjice Doktora Hu.

"Mislio sam da je to dobro ime za rod i pomalo zabavno što sam bio veliki obožavatelj Doktora Hua u svojim ranim godinama", kaže dr Džon Nojes, koji je radio na otkriću.

Svetlosna anemona

Iako je ova vrsta decenijama poznata roniocima i vlasnicima akvarijuma, tek 2023. godine zvanično je opisana pod latinskim imenom.

Svetlosna sijalice, kako je neformalno poznata, je prozirno morsko stvorenje koje se nalazi u Meksičkom zalivu.

Sada zvanično nazvan Bellactic lux, skriva se u stenovitim pukotinama kako bi uhvatio svoj plen.

Teško ga je uočiti jer ponekad može da meri samo 1,3 centimetara u prečniku, ali se može prepoznati po lukovičastim vrhovima na njegovim pipcima.

Džinovski rak-pauk

Arahnofobici, skrenete pogled. Ove godine u ekvadorskom Amazonu otkriven je veliki pauk i prvi je te vrste u toj južnoameričkoj zemlji.

Pedro Penjaherera-R. i Dijego Sineros-Heredia naišli su na džinovskog pauka-krabu iz roda Sadala, dok su bili na noćnom planinarenju u blizini stanice za biodiverzitet Tiputini u Ekvadoru. Odlučili su da novu vrstu nazovu Sadala rauli u čast dede Penjaherere-R.

"Zver" ima osam očiju, osam nogu i nejasni narandžasto-crveni stomak. Leži i čeka u lišću ili na stablu drveta spreman da napadne i uhvati u zamku insekte koji prolaze.

Zmija "Dikaprio"

Naučnici su 2023. opisali neke od pet novih zmija koje jedu puževe. Jedna vrsta koja živi na drvetu dobila je epitet Dikaprijeve zmije koja jede puževe, ili Sibon irmelindicaprioae na latinskom.

Ime je odabrao slavni glumac (i zaštitnik prirode) Leonardo Dikaprio, ali odaje počast njegovoj majci Irmelin.

U radu koji opisuje novu vrstu, autori je klasifikuju kao skoro ugroženu jer se njeno stanište - netaknuta šuma - pretvara u poljoprivredno zemljište.

Zmija se nalazi u oblastima Paname i Kolumbije.

Džinovski pingvin

Još uvek nisu prisutne sve nove opisane vrste. U stvari, neki su izumrli pre mnogo milenijuma.

Naučnici na Novom Zelandu otkrili su kosti dve vrste džinovskih pingvina koji su lutali tim područjem pre nekih 50 miliona godina.

Kumimanu fordicei bi bio težak otprilike koliko i džinovska panda, ali bio je iznenađujuće graciozan u moru.

"Mnogi rani fosilni pingvini dostigli su ogromne veličine, lako su nadmašili najveće današnje pingvine. Naša nova vrsta Kumimanu fordicei je najveći fosilni pingvin ikada otkriven", kaže dr Danijel Fild, istraživač Univerziteta u Kembridžu koji je koautor opisa vrste.

Komentari (0)

Magazin