Politika

Još jedan grad otkazao novogodišnji vatromet da zaštiti ljubimce: Procenjuje se da njih 5.000 strada u vreme praznika

Komentari

Autor: Tanjug

18/12/2023

-

12:21

Još jedan grad otkazao novogodišnji vatromet da zaštiti ljubimce: Procenjuje se da njih 5.000 strada u vreme praznika
Kiša u Beogradu - Copyright Tanjug/Vladimir Sporčić

veličina teksta

Aa Aa

Šabac se pridružio gradovima koji za Novu godinu neće imati vatromet kako bi se zaštitili kućni ljubimci. Ovaj predlog potekao je od Ministarstva poljoprivrede, a podržale su ga brojne lokalne samouprave širom Srbije. 

U šabačkom Udruženju za zaštitu životinja "Pravo na život" zdušno su pozdravili ovu odluku, jer kako ističu, godinama apeluju na nadležne jer za vreme novogodišnjih praznika, uz petarde i vatromet, najčešće stradaju kućni ljubimci.

Vesna Teodorović iz Udruženja za zaštitu životinja "Pravo na život" ističe da su sa radošću dočekali ovu vest, jer, kako napominje, tokom novogodišnjih praznika u Srbiji ugine oko 5.000 kućnih ljubimaca, dok se mnogi izgube jer u panici pobegnu iz dvorišta, ili završe pod točkovima automobila. 

Tanjug/Miloš Milivojević

 

Ona napominje da je jako važno da se krenulo sa rešavanjem tog problema i da je Grad Šabac pokazao svoju odgovornost. 

"Na taj način, može se očekivati i odgovornost građana", rekla je ona.  

Teodorović ističe da nije optimista da će se taj probem rešiti u roku od jedne godine, jer, kako kaže, naš mentalitet je takav da proslave obeležavamo na bučan način, ali apeluje na svest građana da imaju obzira i prema drugim ljudima, jer "dok se jedni vesele, drugi pate".  

Ona je skrenula pažnju na to da zvučni efekti jako loše utiču na ljude koji su ometeni u razvoju, na decu obolelu od autizma, i apelovala na građane da postoje drugi načini kako da proslavimo praznike, a da to ne bude uvek uz buku i patnju drugih, pa i kućnih ljubimaca. 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija