Život

Od punoglavca do žirafe svi u redu za merenje: Kako naterati tigra da se ispruži i veverice da miruju na vagi

Komentari

Autor: AP

30/08/2023

-

22:45

Od punoglavca do žirafe svi u redu za merenje: Kako naterati tigra da se ispruži i veverice da miruju na vagi
Od punoglavca do žirafe svi u redu za merenje: Kako naterati tigra da se ispruži i veverice da miruju na vagi - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Od tarantula do tigrova, životinje u Londonskom zoološkom vrtu staće na vagu za svoje godišnje merenje.

Osoblje londonskog zoološkog vrta je u četvrtak izmerilo džinovske gorile, debele pingvine i štapićaste mršave isekte na godišnjem vaganju životinja.

 

 

Čuvari zoološkog vrta varali su veverice poslasticama da stanu na vagu, dizali tarantule i koristili štap za merenje sa mirisom karija da nateraju sumatranske tigrove da se ispruže. Osoblju u zoološkom vrtu, koji je dom za oko 14.000 životinja, biće potrebno nekoliko dana da izmeri svakog sisara, pticu, gmizavaca, ribu i beskičmenjaka o kojima se brine.

Rezultati idu u bazu podataka koja se deli sa zoološkim vrtovima širom sveta, prenosi AP.

Merenje žirafe i punoglavca podjednako važno

Godišnje merenje je prilika za čuvare u zoološkom vrtu za zaštitu da dobiju verodostojne informacije, a svako merenje se zatim dodaje u Sistem upravljanja zoološkim informacijama (ZIMS), odnosno bazu podataka koja se deli sa zoološkim vrtovima širom sveta i koja pomaže čuvarima zooloških vrtova da uporede važne informacije o hiljadama ugroženih vrsta.

profimedia

 

 

„Snimamo vitalne podatke svake životinje u zoološkom vrtu — od najviše žirafe do najmanjeg punoglavca“, rekla je Anđela Rajan, šefica zooloških operacija ustanove. 

Rajan je rekla da je težina životinje vitalna informacija koja može da otkrije da li su stvorenja zdrava, pa čak i koja su trudna. 

„Ovde imamo kritično ugrožene životinje. Apsolutno je od vitalnog značaja da upravljamo njima, da upravljamo njihovim zdravljem, da ih uzgajamo dobro i da imamo zdravo potomstvo koje može ponovo da se razmnožava”, rekla je ona.

 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Magazin