Društvo

Bura na društvenim mrežama zbog fotografije mršavog jelena, direktor Zoo vrta tvrdi da je životinja u dobrom stanju

Komentari

Autor: Euronews Srbija

22/08/2023

-

14:21

Euronews TV

veličina teksta

Aa Aa

Fotografije mršavog jelena u Zoološkom vrtu u Boru koje kruže društvenim mrežama uznemirile su javnost i izazvale mnoštvo komentara, a najbronije su kritike na račun toga da se o životinjama u ovom zoo vrtu ne vodi dovoljno brige. Sa druge strane, nadležni odbacuju ove tvrdnje i kažu da je sa životinjom sve u redu. 

Na fotografiji objavljenoj na nalogu Eko straže, vidi se jelen kome se ocrtavaju rebra. Mnogi korisnici društvenih mreža nadležne pozivaju na odgovornost, tvrde da se životinje izgladnjuju i smatraju da je nedopustivo ono što se događaja životinjama u borskom zoološkom vrtu. 

Nakon objavljivanja fotografija, pokrenuta je i peticija kojom se zahteva hitna reakcija nadležnih organa i kažnjavanje odgovornih lica. Do sada, onlajn peticiju potpisalo je više od 2.000 ljudi. 

Na društvenim mrežama pojavila se i fotografija podjednako mršavog tigra. Međutim, ispostavilo se da se radi o fotografiji iz februara ove godine, kada je takođe bilo priče o tome u kakvom su stanju životinje koje se nalaze u ovom zoološkom vrtu.

Lokalni mediji pišu da je zoološki vrt nakon objavljivanja fotografija posetila policija, ali i inspekcija. Takođe, u izjavi za lokalni medij IST Media, direktor JP Zoolški vrt Darko Dragijević rekao je da je "jelen u dobrom stanju i kondiciji i da nikada nije bio bolestan".

"Jelenima je sada vreme parenja i nakon dužeg perioda, dovedena mu je ženka. On stalno juri za njom, riče i jede normalno, ali zbog godina je izgubio na težini", tvrdi Dragijević.

Istog mišljenja je i lokalni veterinar Branislav Ivanić, koji za IST Media kaže da je "sa jelenom sve u redu, ali je u pitanju jurnjava za ženkom".

"Da je bolestan i izgladneo, niti bi mogao da trči, riče, niti jede, a on jede normalno", rekao je Ivanić.

Pojedini stručnjaci takođe tvrde da je period u kome se jeleni pare u toku, pošto počinje krajem avgusta ili početkom septembra i traje oko četiri nedelje. Tvrde da što jelen duže učestvuje u parenju to se manje hrani, zbog čega jaki jeleni za vreme rike mogu da izgube i petinu svoje težine.

Inače, na navode iz februara ove godine, Dragijević je odgovorio objavom u kojoj odbacuje slične optužbe. Tada je napisao da se vodi lažna, negativna kampanja protiv borskog zoo vrta i tvrdio da su oni koji su objavljivali fotografije zlonamerni. U svoju odbranu objavio je fotografije na kojima se vidi da su životinje u dobrom stanju. 

Preporuka za vas

Komentari (1)

Драган

22.08.2023 14:32

Усликане животиње су очигледно у лошем стању, оправдања надлежних су смешна, Зоолошки вртови су сурова места, само су паклене и смрдиве кланице гора места. Дивљим животињама је место у природи а не по некаквим зоолошким вртовима - треба их све позатварати.

Srbija