Društvo

Srpski ornitolozi prstenovali beloglave supove u Bugarskoj: "Prstenovanje u Srbiji - nemoguća misija"

Komentari

Autor: FoNet

27/07/2023

-

22:19

Srpski ornitolozi prstenovali beloglave supove u Bugarskoj: "Prstenovanje u Srbiji - nemoguća misija"
Beloglavi sup - Copyright Tanjug/Rade Prelić

veličina teksta

Aa Aa

Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije (DZPPS) obeležilo je GPS transmiterima dva beloglava supa u Bugarskoj, kao deo aktivnosti zaštite lešinara u Srbiji i njihovog povratka na Staru planinu, saopšteno je danas iz DZPPS.

Praćenje dva beloglava supa uspostavljeno je zahvaljujući projektu Balkan Detox LIFE koji za cilj ima sprečavanje trovanja divljih životinja na Balkanu, gde su među najugroženijima upravo lešinari.

Kako navode iz DZPPS, ornitolozi su bili sprečeni da ovu akciju izvedu u Srbiji zbog uslova Ministarstva zaštite životne sredine koje je nemoguće ispuniti, pa su beloglavi supovi uhvaćeni i bez ikakvih problema su im postavljeni GPS transmiteri u susednoj Bugarskoj, po mnogo strožim standardima Evopske unije.

"Veština postavljanja ovih uređaja je vrlo retka i biće sve potrebnija, jer ova metoda predstavlja budućnost ornitoloških istraživanja", rekao je ornitolog i saradnik DZPPS Tibor Rekecki.

 

 

Veštačka hranilišta širom Balkana, kao i projekti reintrodukcije u susednoj Bugarskoj, zaslužni su za povećanje populacije beloglavih supova i crnih strvinara, a praćenjem tih ptica detaljnije se upoznaje njihovo kretanje i ponašanje, ali i radi na zaštiti od potencijalnih trovanja, navode iz DZPPS.

Naglašavaju da je u poslednjih 20 godina na Balkanu od posledica trovanja uginulo više od 2.300 lešinara.

"Ovo je treća ugrožena vrsta koju pratimo telemetrijom. Nakon orla krstaša i stepskih sokolova, sada je telemetrija uspostavljena i na beloglavim supovima. Praćenje orla krstaša i stepskih sokolova je veoma bitno za područje Vojvodine, dok će praćenje beloglavih supova biti veoma bitno za područje Stare planine", naveo je ornitolog DZPPS Slobodan Marković.

Rekao je da su ti koraci važni i za povratak crnog strvinara koji je kao gnezdarica u Srbiji iščezao pre 60 godina i viđa se samo u preletu.

Komentari (0)

Srbija