Region

Dodik: Tražiću od Putina da se razmotri prisustvo Republike Srpske na Forumu BRIKS-a

Komentari

Autor: Tanjug

06/06/2024

-

16:28

Dodik: Tražiću od Putina da se razmotri prisustvo Republike Srpske na Forumu BRIKS-a
Tanjug/AP/Armin Durgut - Copyright Tanjug/AP/Armin Durgut

veličina teksta

Aa Aa

Uoči današnjeg sastanka sa predsednikom Rusije Vladimirom Putinom, predsednik Republike Srpske Milorad Dodik je istakao da će od njega zatražiti da se razmotri način na koji bi se moglo obezbediti prisustvo Republike Srpske i njena vidljivost na Forumu BRIKS-a.

"BRIKS-om predsedava Rusija i smatram da mi moramo da i pored opredeljenja ka Evropskoj uniji imamo otvorene kanale, saradnje i dogovore sa drugima pa i sa zemljama u okviru BRIKS-a", rekao je Dodik.

Istakao je da će predsedniku Rusije zahvaliti za jasan stav u Generalnoj skupštini Ujedinjenih nacija kada je reč o njenom stavu o rezoluciji u Srebrenici.

"Žele satanizovati jedan narod, a Putin to shvata i razume", rekao je Dodik.

Istakao je da je predsednik Rusije nesumnjivo snažan državnik, koji je pokazao da vodi jednu veliku i moćnu Rusiju.

"On je čovek koji je u kritičnim trenucima morao da donosi teške odluke", naveo je Dodik.

Dodik će se sa Putinom sastati u okviru 27. Međunarodnog ekonomskog foruma u Sankt Peterburgu.

Profimedia

 

Održao je i sastanak sa gubernatorom tog grada Aleksandrom Beglovim, sa kojim je govorio o nastavku saradnje.

"Veoma je važno što smo danas dobili ponudu da organizujemo što veći mogući broj dolazaka naših đaka različitih uzrasta, kako bi posetili ovaj predivni grad i upoznali se sa njegovom istorijom i njegovim značajem", rekao je Dodik.

Prema njegovim rečima, specijalisti iz oblasti medicine iz Sankt Peterburga dolaze u Klinički centar u Republici Srpskoj i u bolničke ustanove, čime razmenjuju iskustva.

Dodao je da će biti nastavljena saradnja Republike Srpske sa Sankt Peterburgom, posebno u oblasti kulture.

"Mi i dalje ostajemo privrženi potrebi da se uspostavi mir u svetu, da zemlje vode svoje suverene politike, da se drugi ne mešaju u unutrašnje stvari drugih zemalja kao što vidimo u Bosni i Hercegovini. Ali, nažalost to nije realnost, vidimo nešto sasvim suprotno kod nas na našem prostoru. To nije dozvolila Ruska Federacija, i zato je došlo do aktuelnih problema između Ruske Federacije i samog Zapada", kazao je Dodik.

Rusija ima konstruktivan pristup i nije navijački nastrojena prema faktorima u Bosni i Hercegovini, ističe Dodik, navodeći da je važno što Rusija i Republika Srpska imaju zajedničko pitanje u pogledu "revizije istorije koju nameću određeni narodi, kao što to čini Nemačka".

"Oni pokušavaju da kroz svoju aktuelnu političku elitu revidiraju svoje negativno učešće u Drugom svetskom ratu i činjenicu da je preko 30 miliona Rusa stradalo, milion Srba, samo u Drugom svetskom ratu. I oni žele, kao što smo to videli sada kroz pokretanje Inicijative u Generalnoj skupštini UN, da okrive srpski narod", navodi Dodik.

Ocenjuje da će i to biti interesantno pitanje kojeg će se dotaknuti tokom susreta sa Putinom.

Komentari (0)

Evropa