Region

Požar na Durmitoru jedino je moguće gasiti iz vazduha, vatra se širi ka kanjonu Tare

Komentari

Autor: Tanjug

13/08/2021

-

19:11

Požar na Durmitoru jedino je moguće gasiti iz vazduha, vatra se širi ka kanjonu Tare
Požar na Durmitoru jedino je moguće gasiti iz vazduha, vatra se širi ka kanjonu Tare - Copyright MUP Srbije

veličina teksta

Aa Aa

Požar u crnogorskom Nacionalnom parku Durmitor koji je pre nekoliko dana zahvatio područje Parka sa pljevaljske strane iz pravca planine Bunetine, širi se ka kanjonu reke Tare ka Zlodolu.

U ovom trenutku angažovan je helikopter Vojske Crne Gore koji iz vazduha gasi lokacije u tom delu Parka.

Kako je saopšteno iz Nacionalnih parkova Crne Gore (JP NPCG), na terenu su već danima angažovani nadzornici Službe zaštite NP Durmitor, kao i vatrogasna služba opštine Pljevlja koji čine sve da vatrena stihija ne zahvati šire područje.

Zbog nepristupačnosti terena i jakog vetra, požar je jedino moguće gasiti iz vazduha i druga opcija ne postoji, prenose podgoričke “Vijesti“.

"JP NPCG je u stalnoj komunikaciji sa Direktoratom za vanredne situacije Crne Gore, kao i Ministarstvom unutrašnjih poslova i Vojskom Crne Gore čije su raspoložive snage, imajući u vidu veliki broj požara na čitavoj teritoriji Crne Gore, juče bile angažovane na Durmitoru", navodi se u saopštenju.

Dodaje se da zabrinjava pojava požara sa jugozapadne strane Međeda, o čemu je odmah obaveštena opštinska vatrogasna služba Žabljaka.

Angažovan je helikopter kako bi se na mesto požara prevezli vatrogasci.

Gori suva planinska trava busika i veoma je opasno gasiti požar sa zemlje zbog strmih planinskih strana i nagiba, pa je neophodna asistencija gašenja požara iz vazduha.

Požar se pojavio sa planinarske staze od Previje prema Cerovom bogazu i postoji indicija da je podmetnut, prenose "Vijesti".

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa