Region

"Nema ljubljenja, samo plesanje": Incident na Korčuli, gej turisti izbačeni sa festivala

Komentari

Autor: Tanjug

13/08/2021

-

23:40

"Nema ljubljenja, samo plesanje": Incident na Korčuli, gej turisti izbačeni sa festivala
"Nema ljubljenja, samo plesanje": Incident na Korčuli, gej turisti izbačeni sa festivala - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Kompanija Amines hoteli i kampovi i gradonačelnica Korčule Nika Silić Maroević najoštrije su danas osudili incident motivisan homofobijom koji se prošlog vikenda dogodio nedaleko od grada Korčule.


"Izražavamo suosećanje sa napadnutim osobama, s nadom da se ovakvi incidenti neće ponoviti. Ograđujemo se od bilo kakvog oblika nasilja i diskriminacije i ovakvo ponašanje smatramo nedopustivim", istakli su u saopštenju iz kompanije Amines hoteli i kampovi nakon incidenta u kojem je grupa kvir prijatelja, poreklom iz više stranih zemalja, izbačena s festivala Lost in the Renaissance.

Naglasili su i da programski i organizaciono nemaju nikakve veze sa festivalom, preneo je portal Index.hr.

Amines je, kažu, za izvođače na festivalu obezbeđivao isključivo smeštaj i ni na koji način nije učestvovao u osmišljavanju i sprovođenju festivalskog programa, kao i organizaciji pratećih aktivnosti. Samim tim, dodali su, Amines nema nikakve veze sa incidentom koji se dogodio, a koji najstrože osuđuju.

Napade i vređanje stranih gostiju osudila je i gradonačelnica Nika Silić Maroević i izrazila iskreno žaljenje zbog incidenta.

"Grad Korčula oštro osuđuje incident koji se dogodio tokom festivala Lost in Renaissance u The Boogie Jungle Korčula klubu", napisala je gradonačelnica u odgovoru sedmorici stranih gostiju koji su izbačeni sa festivala.

Ona je poručila i da će se grad odlučno suprotstaviti svim oblicima nasilja i govora mržnje, rasne, verske i seksualne diskriminacije u borbi za jednakost, ljudsko dostojanstvo i bezbednost svih svojih građana i turista.

Takođe, istakla je da Grad Korčula nije odgovoran za događanja u klubu.

Korčula nastoji da bude otvoren, tolerantan i miroljubiv grad i nadamo se da se ovakva vrsta incidenta neće ponoviti, naglasila je ona.

Grupa gej prijatelja poreklom iz više stranih zemalja prošlog vikenda je kod grada Korčule izbačena sa festivala Lost in the Renaissance u incidentu motivisanom homofobijom, saopštio je ranije Zagreb prajd.

Kako se navodi u saopštenju, krajem prvoga dana festivala, koji se održavao u The Jungle Clubu, nedaleko od grada Korčule, jedan od pripadnika obezbeđenja nasilno je razdvojio dvojicu mladića koji su zagrljeni plesali na podijumu kluba.

Pritom im je, kako se navodi, naredio: "Nema ljubljenja, samo plesanje!".

Nešto kasnije je drugu dvojicu mladića drugi pripadnik obezbeđenja polio bocom vode dok su zagrljeni dremali na klupi ispred kluba, da bi ih na kraju obojica pripadnika obezbeđenja isterala iz kluba, grubo ih požurujući i gurajući, navode iz Zagreb prajda.

Komentari (0)

Evropa