Region

Delta soj potvrđen u Crnoj Gori

Komentari

Autor: Tanjug

17/08/2021

-

14:29

Delta soj potvrđen u Crnoj Gori
Budva - Copyright Tanjug/TO BUDVA/NEWMEDIATEAM

veličina teksta

Aa Aa

U Crnoj Gori potvrđeno je prisustvo delta soja SARS-CoV-2, saopštio je Institut za javno zdravlje (IJZ).


Sumnja je, navodi se, potvrđena po pristizanju rezultata iz Evropskog centra za prevenciju i kontrolu bolesti kojem su poslati uzorci iz Crne Gore, u okviru "Programa pomoći zemljama Zapadnog Balkana u sekvenciranju genoma patogena".

"Očekivali smo detekciju delta soja u Crnoj Gori već duži period i upozoravali javnost na mogućnost njegovog prisustva. Takođe, naši epidemiolozi su ukazivali na to da će delta soj apsolutno pratiti obrazac ponašanja kao i u svim zemljama u kojima je već neko vrijeme prisutan. Dakle, da će postati dominantan jer se vrlo lako prenosi", kazali su iz IJZ.

Podsećaju da se delta soj se prvi put pojavio u Indiji u oktobru 2020. godine, dok je u junu mesecu 2021. godine u Velikoj Britaniji 90 odsto obolelih bilo zaraženo ovim sojem.

Kada je reč o regionu, delta soj je prvi put registrovan u Republici Hrvatskoj 28. juna, zatim u Republici Sjevernoj Makedoniji, potom u Republici Kosovo 29. juna i nakon toga u Bosni i Hercegovini i u Republici Srbiji 1. jula. 2021. godine.

Lakše se prenosi, otporniji na vakcine

Iz IJZ navode da je razlika u odnosu na prethodne varijante koronavirusa, u tome što se delta soj mnogo lakše prenosi, pa samim tim izaziva infekciju kod većeg broja ljudi. Jedna osoba može zaraziti pet do osam drugih osoba. Takođe važno je naglasiti da delta soj pokazuje nešto veću otpornost prema vakcinama u odnosu na ostale sojeve.

"Zato, koristimo priliku da još jednom podsjetimo građane na važnost vakcinacije, odgovornost i poštovanje mera jer samo tako možemo zaštiti sebe i druge. Budimo odgovorni", poručuju iz IJZ.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa