Zdravlje

GSK i KjurVak razvile zajedničku vakcinu, tvrde da bi mogla da bude efikasna protiv nekoliko sojeva virusa

Komentari

Autor: Tanjug

16/08/2021

-

14:51

GSK i KjurVak razvile zajedničku vakcinu, tvrde da bi mogla da bude efikasna protiv nekoliko sojeva virusa
GSK i KjurVak razvile zajedničku vakcinu, tvrde da bi mogla da bude efikasna protiv nekoliko sojeva virusa - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Britanska kompanija GlaksoSmitKlajn (GSK) i nemačka kompanija KjurVak (CureVac) saopštile su danas da je kandidat za vakcinu kojeg su zajednički razvile pokazao poboljšan imunološki odgovor i zaštitu od virusa u pretkliničkoj studiji na životinjama.

Kompanije su saopštile da je kod vakcine uočen veći kapacitet neutralisanja antitela za različite sojeve virusa, uključujući Delta, Beta i Lambda soj, prenosi Rojters.

Vakcina koja je testirana na životinjama pokazala je snažno poboljšan imunološki odgovor u poređenju sa prvom vakcinom kompanije KjurVak, koja je imala samo 48 odsto efikasnosti.

Vakcina "druge generacije" sa GSK-om je pokušaj kompanije KjurVak da razvije preparat koji deluje protiv različitih sojeva koronavirusa, a nakon razočaravajućih rezultata kliničkih ispitivanja vakcine koju je sama razvila.

GSK i KjurVak udružile su se u februaru u dogovoru vrednom 150 miliona evra za razvoj vakcine protiv koronavirusa, koja bi mogla da bude efikasna protiv nekoliko sojeva virusa.

Komentari (0)

Magazin