Region

Samoubistva koja su potresla region – dvoje mladih iz Pljevalja skočilo sa mosta na Tari u kratkom roku

Komentari

Autor: Euronews Srbija

18/08/2021

-

18:14

Samoubistva koja su potresla region – dvoje mladih iz Pljevalja skočilo sa mosta na Tari u kratkom roku
Samoubistva koja su potresla region – dvoje mladih iz Pljevalja skočilo sa mosta na Tari u kratkom roku - Copyright Profimedia, Instagram

veličina teksta

Aa Aa

Dva samoubistva u roku od dvadesetak dana uznemirila su javnost u Crnoj Gori i regionu. Dvoje mladih je okončalo živote na istom mestu i na veoma sličan način – skokom sa mosta u Đurđevića Tari. Zvanične potvrde da su ti slučajevi povezani nema, ali na društvenim mrežama su se pojavili navodi koji ukazuju da su dvoje mladih imali slične probleme.  

Pre dva dana trinaestogodišnji dečak je skočio sa mosta u Đurđevića Tari. On je naočigled pedesetak turista prešao ogradu i skočio sa najvećeg luka mosta visike oko 180 metara.  

Prema informacijama koje je preneo pvportal.me, sat vremena pre tragedije, dečakova majka je prijavila njegov nestanak Centru bezbednosti Pljevlja.  

To je drugi slučaj samoubistva sa tog mosta u prethodnih mesec dana. Dvadesetogodišnja devojka je 27. jula oko 20 časova skočila skoro sa istog mesta. Njeno telo je pronađeno na obali reke Tare, blizu Manastira Svetog Arhangela Mihaila. Svedoci su videli da je ona skinula ranac, i da je potom skočila sa mosta.  

Nakon uviđaja koji je izvršio Viši državni tužilac iz Bijelog Polja, telo devojke je poslato na odbukciju u Klinički centar Crne Gore.   

Oproštajne poruke na Tik Toku

Razlozi samoubistva nisu poznati, ali "PV portal" piše da je devojka u rancu na mostu ostavila oproštajno pismo. Prema njihovim nezvaničnim informacijama, ona je tokom dopisivanja sa drugaraciom najavila da postoji mogućnost da će da se ubije.  

Zvaničnici nisu potvrdili da su ta dva slučaja povezana, ali pažnju javnosti je privuklo to što su se samoubistva dogodila u kratkom vremenskom roku i na sličan način, kao i to što su oboje mladih ljudi bili iz istog mesta.  

Korisnici društvenih mreža su ukazali da se u opisu Instagram profila devojke i dečaka nalazi identičan natpis "Safe place" kao i srca u različitim bojama. 

Nakon što je devojka skočila 27. jula, na Tik Toku su danima kružile oproštajne poruke jer je ona bila popularna na toj društvenom mreži. Kako piše Blic, među onima koji su ostavljali takve poruke je i dečak koji se kasnije ubio. On je prvo pisao da nije poznavao devojku, "ali da je baš teško to što se dogodilo".  

Potom je kao profilnu fotografiju postavio njenu sliku, piše Blic. Dodaje se da je on na svom profilu objavio i snimak gde su nacrtani dečak i devojka indigo plave kose, a upravo takvu kosu je imala devojka koja se ubila. U porukama koje je ostavljao, navodno je najavljivana tragedija jer su one sugerisale da će joj se on "uskoro pridružiti".  

Policija analizira podatke na društvenim mrežama

Povodom ova dva slučaja danas se oglasila i Uprava policije Crne Gore. U saopštenju je navedeno da do sada preduzete radnje ne ukazuju da je u pitanju delovanje sekte ili da je u pitanju neki internet izazov. Dodaje se da policija obavlja intenzivne provere i da će javnost biti blagovremeno obaveštena.   

"S obzirom na starost žrtava Uprava policije postupa sa posebnom pažnjom i senzibilitetom ovim slučajevima, a takođe apelujemo da se prilikom saopštavanja i objavljivanja informacija o navedenim slučajevima vodi računa da informacije koje se objavljuju budu provjerene i tačne", apelovali su u policiji. 

U saopštenju se potvrđuje da policija analizira sve raspoložive podatke koji su dostupni na društvenim mrežama, a koji se mogu dovesti u vezu sa samoubistvima, kao i da se radi na identifikaciji osoba koje “stoje iza dva profila na društvenoj mreži”, prenosi RTCG.

Međutim, nije precizirano o kojim tačno profilima i društvenim mrežama je reč.   

"U sklopu svojih redovnih aktivnosti, a u cilju preventivnog delovanja, policijski službenici će i ubuduće preduzimati aktivnosti shodno raspoloživim podacima kako bi sa drugim nadležnim službama dali doprinos prevenciji suicida kod mladih. Zaštita dobrobiti dece je obaveza celokupnog društva gde i policija ima određenu ulogu, te apelujemo na celokupnu društvenu zajednicu da posveti dužnu pažnju deci i mladima, kao i identifikovanju i rešavanju njihovih problema i izazova sa kojima se susreću u periodu odrastanja”, piše u saopštenju policije.  

Nacionalni broj za psihosocijalnu pomoć građanima: 0800 309 309   

Komentari (0)

Evropa