Region

Dodik potvrdio da se u petak sastaje s Erdoganom: Želim da ga podsetim na njegove reči da ne želi nikoga da favorizuje

Komentari

Autor: Euronews Srbija, Tanjug

24/08/2021

-

12:20

Dodik potvrdio da se u petak sastaje s Erdoganom: Želim da ga podsetim na njegove reči da ne želi nikoga da favorizuje
Milorad Dodik - Copyright Tanjug/Dragan Kujundžić

veličina teksta

Aa Aa

Srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik najavio je danas da će se u petak sastati sa turskim predsednikom Redžepom Tajipom Erdoganom u Predsedništvu BiH i da je za to dobio podršku parlamentarnih stranaka iz Republike Srpske.


Na vanrednoj konferenciji za novinare, Dodik je rekao da predsednika Erdogana želi da upozna sa stavovima Republike Srpske i da mu ukaže na trenutno veoma složenu situaciju u BiH.

"Želim i da ga podsetim na njegove reči da ne želi nikoga da favorizuje i da su mu važne sve tri strane u BiH", rekao je Dodik i dodao da bojkot odlučivanja u državnim institucijama zbog nametnutog zakona o zabrani i sankcioniisanju negiranja genocida u Srebrenici.

O odlasku u Sarajevo, kaže, razgovarao je sa svim predstavnicima parlamentarnih stranaka i dobio je njihovu podršku.

"Imamo konsenzus da je potrebno prisustvovati ovom sastanku. Ja ću se ponašati onako kako je Narodna skupština Srpske odlučila", rekao je Dodik.

"Ne treba dati priliku ostalima da prezentuju ono što žele"

Istakao je da ne treba ostaviti priliku preostaloj dvojici članova Predsedništva, Šefieku Džaferoviću i Željku Komšiću, da Erdoganu prezentuju ono što oni žele.

Naveo je da će jedna od tema biti i izgradnja autoputa Beograd - Sarajevo i podsetio da su Srbija i Republika Srpska obezbedile 100 miliona evra za deonicu od Rače do petlje Bijeljina.

Najavio je da će se do odlaska u Sarajevo u petak još jednom obratiti novinarima u vezi sa susretom sa Erdoganom.

Kako je juče najavljeno, Erdogan dolazi u petak u službenu posetu Sarajevu, gde će se sastati sa članovima Predsedništva, a neki mediji su nezvanično preneli da će turski predsednik prisustvovati i venčanju ćerke Bakira Izetbegovića.

U jednom delu javnosti u BiH postojale su sumnje oko toga da li će Dodik pirustvovati sastanku sa Erdoganom, zbog toga što me učestvuje u sednicama državnog vrha, niti komunicira sa druga dva člana Predsedništva.

Početkom avgusta je u parlamentu Republike Srpske izglasana odluka po kojoj zvaničnici odavde neće učestvovati u radu Predsedništva BiH i drugih institucija, sve dok se ne ukinu izmene zakona koje je nametnuo bivši visoki predstavnik Valentin Incko, a tiču se kazni za negiranje genocida u Srebrenici.

Dan nakon posete BiH, 28. avgusta, turski predsednik Erdogan bi trebalo da poseti Crnu Goru.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa