Region

Komšić i Džaferović traže pomoć od Šmita, potrebna saglasnost Dodika za angažovanje helikoptera za gašenje požara

Komentari

Autor: Euronews Srbija

16/08/2021

-

13:51

Komšić i Džaferović traže pomoć od Šmita, potrebna saglasnost Dodika za angažovanje helikoptera za gašenje požara
Kristijan Šmit, Željko Komšić i Šefik Džaferović - Copyright Tanjug/AP, profimedia, EPA/ Malton Dibra

veličina teksta

Aa Aa

Krnje Predsedništvo BiH, koje čine Željko Komšić i Šefik Džaferović, pozvalo je danas Kristijana Šmita visokog predstavnika da se uključi u rešavanje situacije u vezi sa gašenjem požara u BiH.

Naime, prema Zakonu o odbrani BiH, za angažovanje helikoptera Oružanih snaga potrebno je da saglasnost potpišu sva tri člana Predsedništva BiH što Milorad Dodik, član Predsedništva iz Republike Srpske odbija da učini zbog bojkota institucija Federacije zbog nametnutih odredbi  o zabrani negiranja genocida i veličanja ratnih zločinaca.
 
Komšić i Džaferović su se obratili Šmitu i pozvali ga da iskoristi svoj autoritet i ovlašćenja kako bi se mogle upotrebiti letilice kojima raspolaže BiH, bilo vojne, bilo civilne, kao i da se, kako je saopšteno iz Predsedništva, omogući njihov hitan angažman u svim situacijama koje to zahtevaju.

"Predsedništvo BiH primilo je k znanju informaciju Ministarstva bezbednosti BiH o delovanju kanadera iz Republike Hrvatske na gašenju požara u Širokom Bregu, na osnovu bilateralnog sporazuma između BiH i Republike Hrvatske", navedno je u saopštenju.

Predsedništvo, navodi se, traži od Ministarstva bezbednosti BiH da u budućim situacijama ispita mogućnost angažmana letilica na gašenju požara i pomoći civilnim organima na teritoriji BiH.

"Takođe, od Ministarstva bezbednosti BiH se traži da nastavi sa ovakvom vrstom prakse, pozivajući se na bilateralne ugovore i sporazume sa susednim državama, kao i druge dostupne međunarodne mehanizme i da hitno reaguje, u slučaju bilo kakve dojave, u gašenju požara na teritoriju BiH", navedeno je u saopštenju.

Prethodno je predsedavajući Predsedništva BiH Željko Komšić tražio od misije Eufor u BiH vazdušnu podršku u gašenju požara, a oni su mu odgovorili da ne poseduju za to opremu. 

"Uzimajući u obzir mandat prema važećoj Rezoluciji 2549 Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija (UN), glavni zadatak Eufora je održavanje sigurnog i stabilnog okruženja. U skladu sa tim mandatom, Eufor ne poseduje posebnu opremu za gašenje šumskih požara iz vazduha", navodi se u pismu.

Spremni su, kako su poručili, da pruže podršku protivpožarnim službama tako što bi obavili izviđanje terena iz vazduha kako bi se utvrdile lokacije požara i usmeravale aktivnosti vatrogasaca na terenu ako je to potrebno.

Krivična prijava protiv Dodika

Zbog neangažovanja letilica BiH Damir Šabanović,  načelnik opštine Jablanica u kojoj besne požari podneo je krivičnu prijavu protiv Dodika.

U krivičnoj prijavi načelnik Jablanice tereti Dodika za „zloupotrebu položaja i ovlašćenja“, jer je kao „službeno lice u institucijama BiH svesno i u nameri da drugom nanese štetu, propustio ili odbio da reaguje“, odnosno da da saglasnost za angažovanje vojnih helikoptera na gašenju požara.

Šabanović je sarajevskim medijima izjavio da je na razne načine pokušao urgirati kod Dodika da dozvoli korištenje helikoptera, koji su, kako je kazao, „parkirani na zemlji“.

Dodik bojkotuje sednice Predsedništva u skladu sa dogovorom koji su postigle sve stranke u Republici Srpskoj, nakon što je bivši visoki predstavnik Valentin Incko nametnuo izmenjeni zakon kojim je predviđena zabrana i sankcionisanje negiranje genocida u Srebrenici.

Na području BiH trenutno bukti više požara a one na području Širokog Brijega u Hercegovini od jutros gase dva "kanadera" Hrvatske vojske, javili su sarajevski mediji.

Kanaderi su rano jutros poleteli sa aerodroma u Zemuniku kod Zadra dok su njihovi koordinatori s zemlje u Široki Brijeg došli iz vazduhoplovne baze u Divuljama kod Splita.

Helikopter iz RS gasi požare na teritoriji Federacije 


Helikopterski servis Republike Srpske biće tokom dana uključen u gašenje požara na teritoriji Federacije BiH, gdje je situacija sa požarima teža nego u Srpskoj, potvrdio je za Radio Republike Srpske direktor Republičke uprave civilne zaštite Milan Novitović.

“Što se tiče angažovanja helikoptera Republike Srpske, upravo smo u proceduri da Republička uprava civilne zaštite upućuje zahtev Helikopterskom servisu za angažovanje na teritoriji FBiH. Vlada Republike Srpske i Vlada Federacije BiH imaju sporazum koji nas obavezuje da naše raspoložive kapacitete stavimo na rapolaganje jedni drugima u ovakvim situacijama”, ističe Novitović.

Novitović dodaje da će tačan lokalitet definisati kroz direktne kontakte sa Ministarstvom bezbednosti i nadležnim službama unutar Federacije BiH.

Komentari (0)

Evropa