Region

Požari u Hercegovini aktivirali mine zaostale iz rata

Komentari

Autor: FoNet

16/08/2021

-

12:21

Požari u Hercegovini aktivirali mine zaostale iz rata
Požari u Hercegovini aktivirali mine zaostale iz rata - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Nebo nad Mostarom danas je sivo od dima i pepela koji pada od požara koji danima plamte kao i u drugim hercegovačkim opštinama gde je vatrena stihija ugrozila objekte i aktivirala veći broj mina zaostalih iz rata, javlja agencija Hina iz zapadne Hercegovine.

Požar na planini Čabulji severozapadno od Mostara došao je do naseljenih delova, a uprkos naporima gasilaca vatrena stihija napreduje gutajući pred sobom travu, nisko raslinje i šumu, ističe agencija, navodeći da se gašenje javio veći broj dobrovoljaca, a iz lokalnog Doma zdravlja apelovali su da se na požarište ne ide neorganizovano.

U opštini Stolac gašenje požara je onemogućeno na području Stupišta i Derana jer vatra gori na miniranom području, a gasioci su dosad registrovali 30 detonacija mina, postavljenih na tom području tokom ratnih sukoba '90-ih godina prošlog veka.

Najteže je stanje na području opštine Jablanica gde je požar počeo da se približava naseljenim mestima, a u nekoliko navrata volonteri su se na terenu suočavali sa odronom kamenja niz strme litice.

Civilna zaštite Hercegovačko-neretvanske županije sa sedištem u Mostaru navodi da su, osim požara na Bogodolu, pripadnici CZ gasili požare na još pet mesta. 

Komentari (0)

Evropa