Region

Dodik poručio da Republika Srpska sprema politički odgovor Incku, najavljuje blokadu institucija BiH

Komentari

Autor: Tanjug / Srna

25/07/2021

-

21:57

Dodik poručio da Republika Srpska sprema politički odgovor Incku, najavljuje blokadu institucija BiH
Milorad Dodik - Copyright Tanjug/Dragan Kujundžić

veličina teksta

Aa Aa

Srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik poručio je večeras da Republika Srpska sprema politički odgovor - blokadu institucija BiH dok se ne ukine odluka odlazećeg visokog predstavnika Valentina Incka da nametne zakon o "kažnjavanju negiranja genocida" i naglasio da izlaz iz takve situacije vidi u dogovoru.


"Izlaz je da se dogovorimo, ako nema dogovora biće blokade BiH, ona je zemlja na silu, po mnogim kvalifikacijama nemoguća zemlja...Sve međunarodne operacije nisu dale pravo da BiH može da funkcioniše", rekao je Dodik za Tanjug.

Dodik smatra da se protiv nasilja međunarodne zajednice u BiH treba boriti poltičkim sredstvima. Borba političkim sredstvima, kako pojašnjava, znači održati Narodnu skupštinu i odbaciti svako nametnuto rešenje i ovo i sva druga koje je bilo značajno.

Prema njegovim rečima, politički odgovor podrazumeva da se ne odlazi u institucije na nivou BiH i da se ne daje saglasnost za bilo kakvu odluku dok se pitanje ne razreši.

Naglašava da međunarodni predstavnik nema ovlašćenja nijednim aktom da nameće odluku o progalšenju zakona i da je još veći apsurd to što Incko kaže da "Zakon stupa na snagu osam dana nakon objavljivanja na sajtu OHR", a što je prema Dodikovim rečima, nemoguće bilo gde na svetu.

"Sitaucija se može rešiti odlukom institucija na nivou BIH, Parlamenta, Saveta ministara, Predsedništva, dogovorom koji se može postići, ali Bošnjaci i Muslimani žele da to ostane, oni su lobirali za to, Incko je bio samo sa njima, bio i pio njihove kafe, to je rezultat toga", kaže Dodik.

On rešenje vidi u odbacivanju Inckovog Zakona i naglašava da to treba učiniti kroz zakodonodavne institucije, onako kao je predviđeno Ustavom.

"Primarno smo protiv namentanja i činjenice da se pokušava nametnuti navodna zabrana negiranja genocida koji se nije desio", rekao je Dodik i podsetio da postoje naučnici, instituti koji o tome govore.

Dodik je dodao da sada Incko za koga je, kako je naveo, "poznato da je sin oficira Gestapoa iz vremena Drugog svetskog rata", pokušava da Srbima nametne kvalifikaciju koja ne postoji.

Na komentar da se Incko poziva na Bonska ovlašćenja Dodik kaže da je to blefiranje međunarodne zajednice koje traje 25 godina i protiv čega se lično bori. Podsetio je i da je bivši visoki predstavnik iz vremena donošenja Bonskih ovlašćenja rekao da je to protiv Dejtonskog sporazuima i blef međunarodne zajednice.

Kusturica: Incko je "klovn" i bleda kopija Oskara Poćoreka

Reditelj Emir Kusturica izjavio je da je visoki predstavnik u BiH Valentin Incko "klovn" i bleda kopija generala Oskara Poćoreka koji ništa nije naučio iz grešaka njegovog prethodnika od pre više od 100 godina kad je potonji bio austro-ugarski guverner BiH.

"Kada je Andrićev institut 5. janura 2014. godine objavio pismo koje je Poćorek 1913. godine poslao austrougarskom ministru finansija Bilinskom, zaduženom za BiH, to je izazvalo burnu reakciju zapadne javnosti a taj broj Istorijskih svezaka je bio napadnut kao nacionalistički ispad na 174 linka", podsetio je Kusturica za Srnu.


Kusturica je rekao da Incko, mešajući se u pravni sistem BiH, ne samo da daje impuls za rušenje BiH i negiranje zločina nad Srbima, već "klovno imitira Poćoreka'', koji u pismu iz 1913. godine piše da "treba iskoristiti apatiju srpskog sela, okrenuti Zagreb protiv Beograda, a hrvatsku i muslimansku inteligenciju protiv Srba".

Tanjug/Dimitrije Goll

 

Prema njegovim rečima, jedino što nema Austrugarske iako se njena raspala politika sprovodi u BiH kao tragikomedija čitave civilizacije koja nema snage da samu sebe održi, a kamoli da sprovede do kraja svoju nasilničku politiku, prenosi RTRS.


"Ipak, Incko odlazi kao abortirana verzija Benjamina Kalaja i ne treba zaboraviti da korekciju pravosudnog sistema BiH i zabranu komentarisanja, te naučnog istraživanja srebreničkog zločina objavljuje na isti dan, 23. jula kada je 1914. Austrougarska uputila Ultimatum Srbiji, posle čega je, pet dana kasnije Austrougarska objavila rat Srbiji što je bio povod za početak Prvog svetskog rat. Taj novi rat Incko, najverovatnije, neće pokrenuti, ali je sigurno da je njegovo delo akt koji ima još jednu funkciju", naglasio je Kusturica.

On je istakao da su u 20. veku bila tri velika genocida u Evropi.

"Stradali su Jevreji, Srbi i Jeremeni. Jevreji su dokazali genocid nad njima, Jermeni takođe u najvećem delu sveta, a Srbi nad kojima je izveden genocid u Jasenovcu, Gradini, Jadovnu, Starom Brodu, nismo dobili potvrdu pogroma koji je nad nama izvršen. Da li ćemo konačno krenuti u sveopštu, planiranu akciju da pred svetom izvedemo dokaz da smo u svim ratovima u prošlom veku bili žrtve? Sad ili nikad", poručio je Kusturica.

Preporuka za vas

Dodik pokrenuo inicijativu o neprihvatanju Inckovog zakona

Komentari (0)

Evropa