Region

Mejer: Inckov zakon nemoralan, imaće suprotan efekat

Komentari

Autor: Tanjug

24/08/2021

-

18:23

Mejer: Inckov zakon nemoralan, imaće suprotan efekat
Izveštaj Nezavisne komisije - Copyright Tanjug/Rade Prelić

veličina teksta

Aa Aa

Zakon o zabrani negiranja genocida, koji je u BiH usvojen na inicijativu bivšeg Visokog predstavnika Valnetina Incka je nemoralan i nelegalan akt, izjavio je danas član Nezavisne komisije za istraživanje stradanja svih naroda u srebreničkoj regiji Stiven Mejer.

On je naglasio da se u Srebrenici nije dogodio genocid i da će to ponoviti i kada ode u Republiku Srpsku.

"Zaprepašćen sam da bilo ko prihvata taj zakon kao valjan i važeći. Ne mogu da verujem da čovek, koji je opisan kao kukavica, tri dana pred napuštanje funkcije proizvoljno proglasi zakon za koji kaže da parlament mora da usvoji bez ikakvih izmena", rekao je Mejer u Beogradu na pres konferenciji na kojoj je predstavljen izveštaj Komisije o događajima u Srebrenici, na čijem je čelu izraelski istoričar Gideon Grajf.

Tanjug/Rade Prelić

Stiven Mejer

Mejer, koji je dugo godina radio u Centralnoj obaveštajnoj agenciji (CIA), rekao je da ne razume zašto Tužilaštvo u BiH prihvata taj zakon koji je, kako kaže, nametnut nelegalno i nemoralno.

Dodaje da veruje da to ima veze sa time što je, kako kaže, ovaj deo sveta dugo bio pod uticajem velikih sila.

Mejer smatra da će Inckov zakon imati "suprotan efekat" i da će, kako kaže, udaljiti BiH, a da uz poziciju koju je zauzeo Milorad Dodik, može doći do predlaganja nezavisnosti Republike Srpske.

"Niko ne negira genocid, ali ono što se desilo u Srebrenici ne potpada pod genocid. To je bilo masovno ubistvo i bilo je užašno, rekli smo i rukovodstvu Republike Srpske da su tu su Srbi počinili zločine i mi ne bežimo od toga", naveo je Mejer.

Kazao je da će to ponoviti i u Republici Srpskoj i da se nada da ga zbog toga neće uhapsiti.

"Ja ću istu stvar tamo reći, ne vidim zašto bi bilo ko prihvatio taj zakon, to je neustavno", rekao je Mejer.

Naglašava da je razočaran što ambasade SAD i Velike Britanije u Sarajevu smatraju zakonitim odluke Visokog predstavnika u BiH, ističući da nametnuti zakon nema veze sa genocidom, već sa napadom na demokratiju u BiH.

Komentari (0)

Evropa