Region

Pupovac o zabrani pokliča "Za dom spremni": To je bitka koju treba voditi

Komentari

Autor: Tanjug

25/08/2021

-

18:58

Pupovac o zabrani pokliča "Za dom spremni": To je bitka koju treba voditi
Milorad Pupovac - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Poslanik u saboru i predsednik Srpskog narodnog veća Milorad Pupovac je danas u Gruborima rekao da se ispod društvene površine vodi bitka između toga šta je današnja demokratska Hrvatska i toga šta je proustaška Hrvatska i njeno integrisanje u današnju Hrvatsku, kao nasleđe.

Pupovac je to rekao osvrnuvši se na aktuelnu raspravu o promeni krivičnog zakona kojim bi se zabranila upotreba tog pokliča u hrvatskom javnom prostoru i dodao:

"To je bitka koju treba voditi, a zato su nam potrebni mediji, škole, javni autoriteti, kao i vlada, sabor i predsednik Republike, ne samo sudovi i krivično zakonodavstvo", rekao je Pupovac na komemoraciji u Gruboru, preneli su hrvatski mediji.

Jevrejska opština i pripadnici sranaka manjina u Hrvatskoj pokrenuli su inicijativu za izmenu krivičnog zakona koji bi potpuno zabranio upotrebu ustUstašaškog pokliča "za dom spremni".

Za sada je izvesno da će se o toj inicijativi razgovarati u septembru, što su potvrdili premijer Andrej Plenković i predstavnici Jevrejske opštine.

Plenković je, međutim, sinoć rekao da taj ustaški poklič ni danas nije dozvoljen.

"Mi ćemo o tome razgovarati, ali to je već sada nedopušteno", rekao je premijer odgovarajući na pitanje novinara da li će biti izmenjen krivični zakon radi potpune zabrane upotrebe ZDS.

Komentari (0)

Evropa