Region

Rama: Kosovo ušlo u opasan ciklus, meša spoljnu i unutrašnju politiku

Komentari

Autor: Tanjug

03/09/2021

-

07:37

Rama: Kosovo ušlo u opasan ciklus, meša spoljnu i unutrašnju politiku
Premijer Albanije Edi Rama - Copyright EPA/GEORGI LICOVSKI

veličina teksta

Aa Aa

Albanski premijer Edi Rama izjavio je da je Kosovo ušlo u opasan ciklus mešajući spoljnu i unutrašnju politiku i da postoji "konceptualno neslaganje" sa premijerom privremenih institucija u Prištini Aljbinom Kurtijem oko regionalne politike i inicijative "Otvoreni Balkan" koja je, kaže on, strateški interes albanske nacije.

Edi Rama je za TV klan rekao da ne može da prihvati ideju "da je Kosovo napustilo sto, dok je Srbija prisutna", prenosi "Gazeta ekspres".

Tanjug AP/Boris Grdanoski

 

"Ono što je postignuto našom diplomatijom sa Beogradom jeste da je predsednik Srbije prihvatio slobodno kretanje ljudi kao deo onoga što danas nazivamo Otvoreni Balkan. Berlinski proces je upravo to, ali je mnogo sporiji i zavisi od evropske birokratije. Ono što ne razumem je to što se nekada vodila tuča da se sedne za sto. Danas je Srbija za stolom, a Kosovo beži, to je nezamislivo", rekao je Rama i dodao da se o "Otvorenom Balkanu" ne pregovara, već se radi.

Govoreći o dijalogu Beograda i Prištine Rama je rekao da je on veoma težak, ali da atmosfera koja ga okružuje ne treba da bude "atmosfera barikada".

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa