Region

Veljović oslobođen optužbi za pozivanje na otpor

Komentari

Autor: Tanjug

09/09/2021

-

19:02

Veljović oslobođen optužbi za pozivanje na otpor
E-Stock/Petar Jovanović - Copyright E-Stock/Petar Jovanović

veličina teksta

Aa Aa

Više državno tužilaštvo Crne Gore (VDT) ocenilo je da u slučaju povodom navoda, koje je savetnik crnogorskog predsednika i bivši direktor Uprave crnogorske policije Veselin Veljović, izneo u autorskom tekstu u "Pobjedi", nema elemenata krivičnog dela, izjavila je danas portparolka tog tužilašta Lepa Medenica.

Ona je za CdM objasnila da je Više tužilaštvo samoinicijativno formiralo predmet nakon što je objavljen autorski tekst Veselina Veljovića i nakon ocene iskaza i prikupljenih dokaza odlučilo da nema elemenata krivičnog dela.

Veljović je 16. avgusta saslušan u VDT koje je preuzelo predmet izviđaja od podgoričkog Osnovnog državnog tužilaštva (ODT) zbog navoda iz autorskog teksta, da je "sveta dužnost i obaveza svakog pripadnika sektora bezbednosti da odbije svako neustavno i nezakonito naređenje, ali i da je dužnost svih Cetinjana i ostalih građana Crne Gore da u prvim danima septembra budu zajedno u prestonici".

Veljović je nakon saslušanja rekao da je ono "urgentno i preuranjeno“ i da ga doživljava kao "političko trućanje i nepoznavanje činjenica“.

Ponovio je da su njegovi tekstovi "stav slobodnog građanina“ i da nikad nisu bili potpisani s funkcije savetnika za bezbednost predsednika Ðukanovića.

Ranije danas, tročlano veće Osnovnog suda na Cetinju je kao neosnovanu, odbilo žalbu cetinjskog Osnovnog državnog tužilaštva i odlučilo da Veselin Veljović neće ići u istražni zatvor u slučaju po drugoj optužbi - napad na službeno lice u vršenju službene dužnosti.

Veće je, prenose podgoričke "Vijesti", ocenilo da nisu ispunjeni uslovi da se doskorašnjem direktoru Uprave policije odredi pritvor zbog mogućeg uticaja na svedoke, jer okolnosti u žalbi, niti one koje proizilaze iz spisa predmeta, ne ukazuju na tu mogućnost.

Tročlano veće suda imalo je rok od 48 sati da odluči o žalbi Tužilaštva, podnetoj 7. septembra.

ODT Cetinje sumnjiči Veljovića da je počinio krivično delo napad na službeno lice u vršenju službene dužnosti.

Komentari (0)

Evropa