Region

U Hrvatskoj od oktobra obavezne kovid potvrde za zaposlene u zdravstvu

Komentari

Autor: Tanjug / Večernji list

12/09/2021

-

11:50

U Hrvatskoj od oktobra obavezne kovid potvrde za zaposlene u zdravstvu
Vakcinacija - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Lekari, medicinske sestre, ali i nezdravstveno osoblje od 1. oktobra na radno mesto moći će da dođe isključivo uz digitalnu kovid-potvrdu, piše danas hrvatski Večernji list. Zeleno svetlo dobiće na osnovu jednog od tri uslova, a to su vakcinacija, preležana bolest ili negativan test na kovid.

Ministar zdravstva Vili Beroš za Jutarnji list kaže da o uvođenju kovid-potvrde razgovaraju već nedeljama, a službena odluka biće doneta tokom sledeće nedelje.

"Samo uvođenje trebalo bi da bude početkom oktobra. Za takvu organizaciju ipak je potrebno vremena. Moramo održati sastanke s upravama bolnica, a i zaposleni će imati neko vreme da se ipak odluče za onu najbolju varijantu, vakcinaciju", objašnjava Beroš i dodaje da je u toku nabavka testova za zaposlene.

U prvoj fazi testiranje za zaposlene biće besplatno, a planira se da se nakon mesec i po ili dva, testiranja sprovode o vlastitom trošku. Iako većina smatra da je testiranje trebalo odmah naplatiti zaposlenima, jer se od zdravstvenog osoblja očekuje da bude vakcinisano, Beroš je odlučio da da vremena za prilagođavanje.

"Iako bi to bilo opravdano, nisam odmah za takav korak. Mišljenja sam da moramo svima omogućiti da još jednom razmisle i vakcinišu se", smatra Beroš.

Prema poslednjim podacima Ministarstva zdravstva, od 6. septembra u sistemu hrvatskog zdravstva dvema dozama vakcinisano je 60,67 odsto zaposlenih, a ni jednu dozu nije primilo njih 33,56 odsto.

 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa