Region

Slučaj deteta čiji roditelji odbijaju da nosi masku u školi trese Hrvatsku, direktor: "Pozvao sam policiju"

Komentari

Autor: Jutarnji list, Index, N1 Zagreb

14/09/2021

-

22:14

Slučaj deteta čiji roditelji odbijaju da nosi masku u školi trese Hrvatsku, direktor: "Pozvao sam policiju"
Slučaj deteta čiji roditelji odbijaju da nosi masku u školi trese Hrvatsku, direktor: "Pozvao sam policiju" - Copyright Printscreen/Indeks.hr

veličina teksta

Aa Aa

Slučaj deteta čiji roditelji odbijaju da nosi masku u školi već danima trese Hrvatsku. Učenik, kako pišu tamošnji mediji, ni jutros nije pušten u školu u Krapinskim Toplicama u Hrvatskoj. Zbog toga su njegovi roditelji, zajedno sa njim seli ispred škole u znak protesta. Povodom celog slučaja oglasio se i direktor te obrazovne institucije i objasnio zbog čega je pozvao i policiju.

Naime, kako javlja Indeks, nedaleko od roditelja i deteta koji su sedeli ispred škole, stajala je i grupa antimaskera, a na mesto događaja stigli su policija i inspektor. Pred školom je bilo i obezbeđenje, a direktor ove obrazovne institucije Samson Štibohar rekao je da situacija nije nimalo ugodna.

"Situacija svakako nije ugodna ni za mene, s obzirom na silnu količinu uvreda koje sam primio. Štitim sve učenike. U našoj školi u učionicama se ne nose maske. Isto tako i u zbornici, gde se nalaze odrasle osobe i svi su vakcinisani, takođe se ne nose maske. Maske se nose samo u prostorima koje delimo, dakle, hodnik i toalet. Moja su očekivanja bila da će konačno prevladati razum i da će se dogoditi ono o čemu smo razgovarali celu priošlu sedmicu", rekao je on za N1 Zagreb, prenosi Jutarnji.

Policija je oko 10:35 počela da legitimiše okupljene antimaskere koji su se okupili u blizini. Oni su odbili da daju policiji svoje lične karte, a policajci su im govorili da po zakonu imaju pravo da utvrde njihov identitet.

I juče desetak građana protestovalo

Kako podseća Jutarnji list, ispred Osnovne škole u Krapinskim Toplicama okupilo se u juče desetak građana u znak podrške roditeljima koji ne želi da im dete u školi nosi zaštitnu masku, a u školi je bio i tim za psihološke krizne intervencije Ministarstva znanosti i obrazovanja te policija.

Sve je počelo u petak kad je više antimaskera upalo u školu protestujući zašto decu bez maski ne puštaju unutra.

Osnovnu školu u Krapinskim Toplicama juče je posetio i ministar znanosti i obrazovanja Radovan Fuchs koji je podsetio da su prema Zakonu o okupljanju zabranjena okupljanja oko i u obrazovnim ustavnovama za vreme dok su deca u obektu.

Kako je rekao ministar, onaj ko ne želi da nosi masku po kući i na privatnim mestima, neka ne nosi.

"Ali ako postoje neka pravila, ta pravila važe za sve. U prvom redu je sigurnost dece, a onda i nastavnika, posle toga sve ostalo. Hoće li se mere korigirati, zavisi od epidemiološke situacije. Ako situacija bude išla u smeru da se nešto može menjati u epidemiološkim merama, onda će se menjati. Ovo je velika škola koja može da osigura uslove za učenike”, rekao je.

I profesorka Tamara Šoić iz inicijative 45 minuta, govorila je juče za N1 o tom incidentu.

"Stvarno mislim da nije problem staviti masku tih nekoliko minuta dok se prođe hodnikom. Koliko sam shvatila ne treba da se nose u učionicama. Šta nam je alternativa? Online nastava? Svi koji smo to iskusili znamo da je to nešto što nije dobro", poručila je ona.

Komentari (0)

Evropa