Region

Merkel nakon sastanka u Tirani: Berlinski proces je nezamenljiv

Komentari

Autor: Euronews Srbija, Tanjug

14/09/2021

-

14:22

Merkel nakon sastanka u Tirani: Berlinski proces je nezamenljiv
Angela Merkel - Copyright Tanjug/AP/Franc Zhurda

veličina teksta

Aa Aa

Nemačka kancelarka Angela Merkel ocenila je danas u Tirani, na skupu sa liderima zemalja Zapadnog Balkana, da je Berlinski proces nezamenljiv, dok je albanski premijer Edi Rama istakao da je inicijativa Otovreni Balkan rezultat Berlinskog procesa.


Upitana da izabere između Berlinskog procesa i inicijative Otvoreni Balkan, u kojoj su Albanija, Srbija i Severna Makedonija, Merkel je rekla da je "Berlinski proces nezamenljiv".

"Berlinski proces je srž svega i u ovom kontekstu se ne može zameniti. Unutar ovog procesa stvari se mogu ubrzati. Zemlje Balkana su naučile da sarađuju, a ne samo da žive jedne sa drugima", rekla je odlazeća kancelarka.

"Balkan ima mnogo prijatelja u Evropi"

Navela je da Balkan "ima mnogo prijatelja u Evropi" i naglasila da zemlje članice EU moraju da kažu koji su kriterijumi za pridruživanje EU, a kada se steknu uslovi, Brisel treba da održi reč.

Rama je ponovio da inicijativa Otvoreni Balkan nije u suprotnosti sa Berlinskim procesom.

Kritikovao je vlasti u Prištini zbog toga što ne podržavaju Otvoreni Balkan, rekavši da su podlegli teorijama zavere.

Tanjug/AP/Franc Zhurda

 


Rama je rekao da kancelarka s pravom kaže da bi šest zemalja trebalo da potpišu sporazum o zajedničkom regionalnom tržištu.

"Prepreka za brže kretanje je u tome što Srbija nije prihvatila slobodno kretanje ljudi jer je imala predrasudu da bi, ako uvedemo slobodu kretanja, slobodno kretanje između Kosova i Albanije zagarantovano. Danas je neverovatno da Kosovo ovo ne koristi za sebe, već od toga pravi teorije zavere", rekao je Rama.

Rama odlikovao Merkel

Merkel je posetila Tiranu nakon Beograda, a nrmačku kancelarku su na međunarodnom aerodromu "Majka Tereza" dočekale ministarka spoljnih poslova Albanija Olta Kačka i državna ministarka za parlamentarne odnose Elisa Spiropali.

Ceremonija prijema počela u Palati brigada gde ju je dočekao premijer Edi Rama, nakon čega su održali kraći sastanak.

Nedugo potom u Poslovni park su stigle delegacije iz Crne Gore, Severne Makedonije i Srbije.

Merkel je na početku sastanka liderima rekla da je želela da odvojeno poseti svaku zemlju, ali da to nije bilo moguće.

"Planirala sam da dođem u svaku zemlju, ali je to bilo nemoguće i za to bi bilo potrebno tri do četiri dana. U trenutnoj situaciji to je mnogo i zato sam vam zahvalna što smo se okupili ovde", poručila je nemačka kancelarka, prenosi prištinska "Koha".

Osim Rame i predsednice Vlade Srbije Ane Brnabić, sastanku su prisustvovali i premijeri Severne Makedonije Zoran Zaev, Crne Gore Zdravko Krivokapić, predsedavajući Saveta ministara Bosne i Hercegovine Zoran Tegeltija, kao i premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti.

Inače, Rama je prethodno odlikovao nemačku kancelarku Angelu Merkel tradicionalnom zvezdom zahvalnosti. Trenutak odlikovanja objavio je na Fejsbuk stranici, a kancelarka je rekla da joj je velika čast, kao i da će dobro sarađivati sa albanskim premijerom.

"Posebno zadovoljstvo mi je da vam u ime Albanije odam počast je odati počast vama, u ime Albanije, velikom vrpcom sa Zvezdom sa velikom vrpcom za javnu zahvalnost", napisao je Rama.

Osim toga, u saopštenju crnogorske Vlade navodi se da je Merkel tokom sastanka Crnu Goru nazvala "najnaprednijom državom - kandidatom za članstvo u EU". Navodi se i da je Merkel "apostrofirala ideje zajedničkog regionalnog ekonomskog tržišta, koja po njenim rečima, može koristiti svim državama Zapadnog Balkana".

Iz Vlade Crne Gore su takođe poručili da je "Krivokapić zahvalio Merkel na priznanju koje je udelila Crnoj Gori, ali i na prepoznavanju reformskog i evropskog kursa nove vlade".

EU ima strateški interes za prijem država Zapadnog Balkana

Angela Merkel je tokom svoje današnje posete Albaniji pozvala lidere zapadnog Balkana da ojačaju regionalnu saradnju na putu ka članstvu u Evropskoj uniji.

"Sa geostrateškog stanovišta, Evropska unija, ili konkretno Nemačka, imaju sopstveni interes za učlanjenje zemalja Zapadnog Balkana u EU", naglasila je Merkel na konferenciji za novinare.

Ona je dodala da EU mora da održi svoju reč i da ne mora uvek iznova da izmišlja "nove uslove, ako se možda zbog domaćih razloga u nekim zemljama izgubi interes da se proces pristupanja ubrza". 

"To izaziva razočarenje i to razočaranje mogu da razumem. Trebalo bi da verujemo jedni drugima", rekla je Merkel.

Komentari (0)

Evropa