Region

Pupovac: Neophodno da Srbi u Hrvatskoj poštuju zakone

Komentari

Autor: Tanjug

14/09/2021

-

17:27

Pupovac: Neophodno da Srbi u Hrvatskoj poštuju zakone
Milorad Pupovac - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Dan uoči obeležavanja Dana srpskog jedinstva u Srbiji i Republici Srpskoj, predsednik Srpskog narodnog veća Milorad Pupovac pozvao je pripadnike srpske manjine u Hrvatskoj da taj dan obeleže poštujući zakon zemlje u kojoj žive.

"Što se tiče međunarodnih i domaćih normi koje regulišu povezanost pripadnika nacionalnih manjina sa svojim matičnim državama, uključujući i povezanost u sećanju na važne datume koji se tiču slobodarskih tradicija i značajnih simbola koje pojedine zemlje imaju, kao što je zastava, to je nešto što pripada i Srbima u RH, kao što i pripada Hrvatima koji žive u Republici Srbiji ili drugim manjinama koje žive izvan svojih matičnih zemalja", rekao je Pupovac i dodao:

"To treba reći zbog nekih ljudi koji to ne razumeju i vide kao problem".

On je na pres konferenciji povodom obeležavanja Dana srpskog jedinstva i poziva predsednika Srbije Aleksandra Vučića upućenog svim Srbima ma gde da žive da tog dana razviju srpsku zastavu, a što su pojedinci u Hrvatskoj oštro kritikovali, rekao da svako manifestovanje treba da bude u skladu sa zakonima zemlje u kojoj se živi. 

Ukazao je da Hrvatska ima propisana pravila korišćenja zastava drugih zemalja.

"Od velike je važnosti da svi razumemo da je neophodno da Srbi u Hrvatskoj poštuju zakone RH i da Hrvati u Srbiji poštuju zakone Republike Srbije", rekao je Pupovac.

To, istakao je, treba odvojiti od korišćenja zastava koje manjine imaju u Hrvatskoj, a koje su službeno priznate i čije priznanje se zasniva na odredbama ustavnog zakona o pravima nacionalnih manjina.

Dodao je da se na osnovu tih priznanja dalje propisuje upotreba toga što je priznato kao, na primer, zastava i propisuje se statutima jedinica lokalne samouprave.

"Srpska zajednica u RH kao službenu zastavu ima narodnu zastavu Srba koju imamo ovde u prostoru SNV-a, a uz koju je i hrvatska trobojnica”, naglasio je Pupovac i dodao da će sutrašnji dan biti kao i danas i kao što je svaki dan.

Razlika je, dodao je, samo što u pojedinim opštinama, te su zastave istaknute na zgradama u kojima se nalaze srpske institucije, a u nekima se nalaze u službenim prostorima, "i to ne treba nikome da smeta niti ikoga da plaši".

Šef poslaniičkog kluba vladajuće HDZ u hrvatskom saboru, Branko Bačić, smatra, "neprimerenim, neprihvatljivim i provokacijom" poziv predsednika Vučića, da povodom sutrašnjeg obeležavanja Dana srpskog jedinstva Srbi u svim zemljama sveta razviju srpsku zastavu.

On je ranije danas rekao da očekuje da će, kako je naveo, "naši sugrađani, i pripadnici srpske zajednice u Hrvatskoj, poštovati zakon".

Na pitanje da li će policija sutra to nadzirati, Bačić je rekao da hrvatska policija uredno i vrlo kvalitetno obavlja svoje zakonom poverene poslove i da će tako biti i sutra.

Komentari (0)

Evropa