Region

Dodik reagovao na izjavu Satlera: Stranci nemaju prava da govore o vladavini prava u BiH

Komentari

Autor: Tanjug

22/09/2021

-

12:58

Dodik reagovao na izjavu Satlera: Stranci nemaju prava da govore o vladavini prava u BiH
Dodik reagovao na izjavu Satlera: Stranci nemaju prava da govore o vladavini prava u BiH - Copyright Tanjug/Strahinja Aćimović

veličina teksta

Aa Aa

Srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik izjavio je da je "mučna i tragikomična" izjava šefa Delegacije EU u BiH Johana Satlera koji je rekao da "nema pravog evropskog puta bez napretka u vladavini prava u BiH", kojom, kako je Dodik istakao, upravljaju stranci, ali je i dodao da za nju treba da odgovaraju pre svega domaći političari.

"Pričati o vladavini prava u zemlji u kojoj neizabrani stranci donose zakone, smenjuju legalno izabrane političare, utiču na tokove i izbore u pravosuđu, u kojem još sede strane sudije, mešaju se u gotovo sve pore društva je i drsko i nepodnošljivo za slušati svima koji putem izbora dolaze na odgovorne funkcije, pa i meni", izjavio je Dodik za Srnu.

Dodik je to rekao komentarišući izjavu Satlera o vladavini prava u BiH, a u vezi sa snimkom razgovora Osmana Mehmedagića i Gordane Tadić koji se pojavio u javnosti.

"Kada Kristijan Šmit kaže da je došao da se bavi evropskom budućnošću zemlje, tada Satler ćuti, a odlično zna da Šmit, čak i da je izabran po proceduri koju predviđa Aneks 10 a nije, nema prava da se bavi tim pitanjima", rekao je Dodik i istakao da u prilgo tome govori i činjenica, kako kaže, da je i Satler saučesnik u razgradnji evropskog puta BiH, iako je upravo on delegiran za ta pitanja od EU.

"Događaje koje Satler komentariše i izvodi zaključke generisali su upravo on i njegovi prethodnici, kao i razni svetski mešetari, te stoga ni on, ni oni o vladavini prava ne bi smeli da govore u BiH. Sve što danas kritikuju i osuđuju u BiH stvorili su sami", naveo je Dodik.

Komentari (0)

Evropa