Region

Ustavni sud Republike Srpske: Nije povređen vitalni interes Bošnjaka, zakoni se odnose na sve građane

Komentari

Autor: Tanjug

27/09/2021

-

14:46

Ustavni sud Republike Srpske: Nije povređen vitalni interes Bošnjaka, zakoni se odnose na sve građane
Ustavni sud Republike Srpske: Nije povređen vitalni interes Bošnjaka, zakoni se odnose na sve građane - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Vitalni nacionalni interes bošnjačkog naroda nije povređen Zakonom o dopuni Krivičnog zakonika Republike Srpske i Zakonom o neprimenjivanju odluke visokog predstavnika jer se jednako odnose na sve građane, utvrdio je danas u Banjaluci Ustavni sud Republike Srpske.

Ustavni sud navodi da osporena normativna rešenja nemaju nacionalnu dimenziju i podjednako se odnose na sve građane Republike Srpske, bez obzira na nacionalnu pripadnost, prenosi portal RTRS.

Takođe,ta rešenja ne utiču direktno ni indirektno na identitet bilo kog konstitutivnog naroda u Republici Srpskoj, pa tako ni na identitet bošnjačkog naroda, a činjenica da osporeni akti ne sadrže normativna rešenja u smislu zahteva Kluba delegata bošnjačkog naroda ne može biti predmet zaštite vitalnog nacionalnog interesa, navodi Ustavni sud u sopštenju.

Narodna skupština Republike Srpske usvojila je ta dva zakona 30. jula, nakon što je bivši visoki predstavnik Valentin Incko nametnuo zakon o zabrani negiranja genocida.

Komentari (0)

Evropa