Region

Novi uznemirujući snimci nasilnog proterivanja izbeglica iz Hrvatske, vlasti najavljuju istragu

Komentari

Autor: Amnesti internešnel, Index, HRT

07/10/2021

-

12:10

Novi uznemirujući snimci nasilnog proterivanja izbeglica iz Hrvatske, vlasti najavljuju istragu
Novi uznemirujući snimci nasilnog proterivanja izbeglica iz Hrvatske, vlasti najavljuju istragu - Copyright Printscreen/Twitter Lighthouse Reports

veličina teksta

Aa Aa

Uznemirujući kadrovi na kojima maskirane osobe s fantomkama na glavi udaraju izbeglice palicama kakve imaju pripadnici interventne policije  i nasilno ih usmeravaju preko rukavca Korane s teritorije Hrvatske na teritoriju Bosne i Hercegovine objavili su holandska istraživačka novinarska mreža Lajthaus Reports i neki od evropskih medija koji učestvovali u istraživanju.

Snimci potiču iz juna i napravljeni su tokom osmomesečnog novinarskog istraživanja u kojem je učestvovala ekipa hrvatskog RTL s kolegama iz istraživačke novinarske mreže Lajthaus Reports iz Holandije, švajcarskog SRF Rundschaua, nemačkog ARD Studia Beč, ARD Monitora, francuskog Liberationa, holandkog Pointera, Novosti i der Spiegela.

 

 

Na snimku se može čuti i kako jedan od maskiranih muškaraca nakon udarca migranta palicom viče za njim: "Go to Bosnia."

Onaj događaj zabeležili su novinari Klaas van Dijken i Lamia Šabić nedaleko mesta Šturlić na bosanskohercegovačkoj strani.

Krici i udarci

"Kad smo ušli na područje tzv. zelene granice, kod reke Korane, nedaleko od mesta Šturlić u BiH, morali smo da puzimo kroz žbunje i onda smo čuli automobil kako se vozi s druge strane, po makadamu, s hrvatske strane granice. Vozilo se zaustavilo, otvorili su kombi, pretpostavljam, jer ga nismo mogli videti, ali smo mogli čuti udarce i krikove ljudi, bilo je očito da je u toku premlaćivanje. Zatim, oko 20 metara od nas, kroz grmlje smo ugledali četiri osobe s maskama kako udarajući teraju ljude u reku dubine do prsa. Silom u Koranu i nazad u Bosnu", ispričao je Van Dijken, a preneo Index.hr

Broja svedočenja o nasilnim deportacijama

Nasilne deportacije sa hrvatske teritorije, uz primenu sile, pri kojima policija oduzima mobilne telefone od migranata,  lične stvari i dokumenta deo su svedočanstva izbeglica o kojima su do sada izveštavali ne samo brojni domaći i strani mediji već i gotovo sve domaće i međunarodne nevladine organizacije. Osobe na snimci nemaju nikake oznake na svojoj garderobi, ali imaju opremu kakvu ima hrvatska interventna policija. 

"Pažljivo smo pregledali snimku i utvrdili da muškarci nose specifične jakne, prošivene, s dugim rukavima. Analizirajući ih, zaključili smo kako je neobično da nose takve, prošivene jakne, a bio je topao, letni dan. Zatim smo usporedili fotografiju službene podjakne hrvatske interventne policije s jaknom koja se može videti na snimkama, i jasno je da se radi o potpuno istoj vrsti jakne. Ima isti zatvarač, zatvarače sa strane i isti uzorak, način na koji je jakna prošivena", rekao je Van Dijken.

Osim jakne, analitičari istraživačke mreže utvrdili su, a izvori potvrdili i da je proizvođač pištolja – koji jedna od maskiranih osoba ima za pojasom – hrvatska kompanija HS produkt koja snabdeva policijske snage, a uz futrolu za lisice, vidljiva je i specifična palica.

Objavljen je i snimak dronom na kome se vide osobe dovedene kombijem do granice i poslane u BiH.

Ministar: Stručni tim istražuje slučaj

Ministar unutarnjih poslova Hrvatske Davor Božinović komentarisao je snimke.

“Policija je juče nakon saznanja odredila stručni tim koji je danas već na terenu i koji ima zadatak da  utvrdi šta se dogodilo. Što se tiče ranijih takvih objava pa i stranih medija, mi smo na svaku reagovali saopštenjem, u kojem smo izneli svoje viđenje onoga što se eventualno dogodilo“, poručuje ministar unutrašnjih poslova Davor Božinović. 

Dodaje da su izneli puno činjenica o radu policije.

“Želim reći, i tada i danas i ubuduće da, kad je u pitanju bilo kakva vrsta prekoračenja vlasti, tome nema mesta u hrvatskoj policiji. Hrvatska policija uvek, kada ima dokaze, preduzima mere i sankcioniše vlastite pripadnike", naveo je.

Amnesti internešenel: Sistematska primena nasilja

Odgovarajući na novu istragu Lajthaus riports (Lighthouse reports) koja je  dokumentovala kako su vlasti u nekoliko zemalja Evropske unije nasilno sakupile migrante i tražioce azila i po kratkom postupku ih vratile u zemlje van granica EU Jelena Sesar, istraživač za Balkan pri Amnesti Internešnal, kaže da je ovo najnoviji dokaz da se sistematski primenjuje nasilje protiv tražioca azila i migranata na spoljnim granicama EU. 

“U mnogim zemljama, među kojima su Grčka, Poljska, Španija i Hrvatska lljudi koji traže utočište se suočavaju sa bodljikavom žicom i naoružanim graničarima“, istakla je Jelena Sesar.

U izveštaju Lajthaus riports mogu se videti uznemiravajuće slike maskiranih policajaca i graničara kako prebijaju migrante štapovima i izbacuju ih sa teritorije Hrvatske kršeći pravo EU, navodi ona.

"Da situacija bude još gora, hrvatske vlasti su priznale da su iskoristile sredstva Evropske komisije za kupovinu policijske opreme, pa čak i za isplatu plata graničnim službenicima, čineći EU saučesnikom u tim kršenjima", objašnjava Jelena Sesar. 

Zvaničnici Evropske komisije, prema njenim rečima,  ističu da su zgroženi takvim nehumanim postupanjem na granicama EU.

Ipak, ovog leta su dozvolili Hrvatskoj da na granicama postavi sistem na nadzor što neće dovesti do toga da se odgovorni za nasilje nad migrantima privedu pravdi.  Grčka je nedavno odbila predlog da na svojim granicama postavi sličan sistem za nadzor, iako je Amnesti internešnal više puta dokumentovao nasilje protiv izbeglica na granici Grčke, kaže saradnica AI.

Amnesti internešenal je i ranije ukazivao na nasilno proterivanje migranata s teritorije Hrvatske.

Komentari (0)

Evropa