Fokus

Na obalu kod Libije isplivalo najmanje 17 tela utopljenih migranata

Komentari

Autor: Euronews Srbija, Tanjug

06/10/2021

-

10:57

Na obalu kod Libije isplivalo najmanje 17 tela utopljenih migranata
Ilustracija - Copyright Tanjug/AP Photo/Renata Brito

veličina teksta

Aa Aa

Najmanje 17 tela, najverovatnije migranata koji su krenuli ka Evropi, isplivalo je na obalu na zapadu Libije.

Tela su pronađena u utorak u blizini grad Zavija i predata su vlastima, saopštila je danas organizacija Crveni polumesec.

Kako je navedeno u saopštenju Crvenog polumeseca, migranti su se verovatno utopili, prenosi AP.

Agencija Ujedinjenih nacija za migracije navodi da je ove godine u brojnim brodolomima u Mediteranu na putu iz Libije poginulo više od 1.100 migranata.

Krajem juna, libijski pomorski zvaničnici priznali su da je brod njihove obalske straže ispalio hice upozorenja u poteri za čamcem punim migranata.

Obalska straža je 30. juna sustigla čamac u Sredozemnom moru, u očiglednom pokušaju da spreči migrante da pređu u Evropu.

Nemačka nevladina organizacija Sea-Watch objavila je snimke iz aviona na kojima se vidi kako libijska obalska straža velikom brzinom juri plavi drveni čamac sa malim motorom.

Na brodu je bilo najmanje 20 ljudi.

"Postaje sve opasnije. U trenutku kada se ljudi približavaju Malti, već su proveli na vodi najmanje dan i po-dva. Dakle, iscrpljeni su i dehidrirani. Ovi manevri koje smo juče videli lako mogu ubiti čoveka. Zaista se svi pitamo kako je moguće da juče niko nije poginuo", rekao je Felisk Vajs, šef vazduhoplovnih operacija u Sea-Watch.

Komentari (0)

Svet