Evropa

VIDEO Libija potvrdila da je obalska straža pucala u pravcu čamca s migrantima

Komentari

Autor: T.T, AP, africanews.com

03/07/2021

-

16:11

Associated Press

veličina teksta

Aa Aa

Libijski pomorski zvaničnici priznali su da je brod njihove obalske straže ispalio hice upozorenja u poteri za čamcem punim migranata.

Obalska straža je u sredu 30. juna sustigla čamac u Sredozemnom moru, u očiglednom pokušaju da spreči migrante da pređu u Evropu.

U četvrtak je nemačka nevladina organizacija Sea-Watch objavila snimke iz aviona na kojima se vidi kako libijska obalska straža velikom brzinom juri plavi drveni čamac sa malim motorom. Na brodu je bilo najmanje 20 ljudi.

"Postaje sve opasnije. U trenutku kada se ljudi približavaju Malti, već su proveli na vodi najmanje dan i po-dva. Dakle, iscrpljeni su i dehidrirani. Ovi manevri koje smo juče videli lako mogu ubiti čoveka. Zaista se svi pitamo kako je moguće da juče niko nije poginuo", rekao je Felisk Vajs, šef vazduhoplovnih operacija u Sea-Watch.

Tokom potere koja se dogodila u međunarodnim vodama, mogli su se videti uniformisani muškarci na libijskom brodu kako pucaju, najmanje dva puta prema čamcu, dok meci pogađaju vodu. Prema rečima nadležnih iz organizacije Sea-Watch, libijska obalska straža se nekoliko puta previše približila čamcu.

Kasno u četvrtak, libijska mornarica izdala je saopštenje u kome je osudila taj čin, te potvrdila da je polovilo ugrozilo živote migranata i da će krivci odgovarati.

Screenshot/AP

 

U petak je i portparol Evropske komisije Peter Stano izrazio zabrinutost nadležnih povodom ovog događaja i dodao da komisija zahteva objašnjenje od libijske vlade. EU inače obučava, oprema i podržava libijsku obalsku stražu u presretanju ilegalnih migranata preko centralnog Mediterana.

Poznato je da su najmanje 723 osobe od početka ove godine umrle ili nestale koristeći ovu rutu u neadekvatnim plovilima. Štaviše, libijska obalska straža je od početka ove godine presrela skoro 15.000 muškaraca, žena i dece koje je naknadno vratila na obalu, što je do sada rekordna brojka.

Migranti se udavili u vodama Tunisa

Najmanje 43 migranta utopila su se juče u vodama Tunisa pokušavajući da pređu Mediteran od Libije do Italije, saopštio je tunižanski Crveni polumesec.

Humanitarna organizacija saopštila je da je brod prevozio migrante iz Egipta, Sudana, Eritreje i Bangladeša.

"Mornarica je spasila 84 migranta, a 43 osobe su se utopile u čamcu koji je krenuo iz libijskog grada Zubara ka Evropi", rekao je Mongi Slim zvaničnik Crvenog polumeseca, agenciji Rojters.

Komentari (0)

Evropa