Region

Dodik najavljuje poništavanje svih zakona visokog predstavnika, ambasadori i Savet za primenu mira podeljeni

Komentari

Autor: Tanjug/Euronews Srbija

14/10/2021

-

20:09

Dodik najavljuje poništavanje svih zakona visokog predstavnika, ambasadori i Savet za primenu mira podeljeni
Milorad Dodik - Copyright EPA/VLADIMIR STOJKOVIC

veličina teksta

Aa Aa

Srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik rekao je danas da će Republika Srpska poništiti sve zakone koje je do sada doneo visoki predstavnik. 

Izjavu je dao nakon sastanka zvaničnika Republike Srpske sa ambasadorima evropskih zemalja.

Nisu se svi od 28 pozvanih predstavnika ambasadora zemalja odazvali sastanku, a predstavnici Ambasade Velike Britanije naveli su da neće prisustvovati sastanku u Istočnom Sarajevu, ali su srpskom članu Predsedništva Miloradu Dodiku ponudili sastanak sa njima i partnerskim ambasadama.

"Bilo ih je (ambasadora) 15. Saopštili smo naše stavove. Oni koji nisu došli, rekli su da lokacija nije adekvatna, verovatno misle da je trebalo da dođu na Baščaršiju", rekao je Dodik nakon sastanka, prenosi RTRS.

Istakao je da su se složili da niko nije protiv teritorijalnog integriteta BiH.

"Nismo protiv i u tome se slažemo. Donećemo zakone u Srpskoj da su ništavni svi zakoni koje je doneo visoki predstavnik, a to je oko 140 zakona", rekao je Dodik.

On je naveo da ovo ne predstavlja secesiju, niti otcepljenje, već upozorenje.

"Evropska komisija neće doneti odluku o sankcijama prema Srpskoj ili nekom pojedincu. Želimo razgovore, ali nismo za to da nam neko preti. Imamo pravo na svoju ustavnu poziciju, i ne može nas niko naterati da prihvatimo nelegalnog visokog predstavnika, ma iz koje zemlje da dolazi", rekao je Dodik.

Kazao je i da neće biti rata, jer, kaže, nema potrebe da ratujemo i nijedan cilj nije vredan toga.

"Neki nam danas saopštavaju da guramo narod u propast, mi to ne radimo, mi branimo naš narod i našu Republiku", rekao je Dodik.

Sastanku su prisustvovali predsednica RS Željka Cvijanović, srpski član Predsedništva Milorad Dodik, predsednik Narodne skupštine Nedeljko Čubrilović, predsednik Vlade Srpske Radovan Višković, predsedavajući Saveta ministara Zoran Tegeltija i zamenik predsedavajućeg Doma naroda Parlamentrane skupštine BiH Nikola Špirić.

Dodik se nakon sastanka s ambasadorima, susreo i sa komandantom EUFOR-a u BiH general-majorom Aleksanderom Placerom.

Rusija izuzela mišljenje

U međuvremenu, u Sarajevu je hitno sazvana sednica Upravnog odbora Saveta za implementaciju mira. Usvojena je zajednička izjava, ali su iz nje mišljenje izuzeli predstavnici Ambasade Ruske Federacije, koji su potvrdili da je za građane BiH od ključnog značaja da funkcionišu institucije na svim nivoima vlasti.

Upravni odbor PIK je na današnjoj sednici potvrdio da je ključno funkcionisanje vlasti BiH na svim nivoima, uključujući i Oružane snage, te da svi politički predstavnici imaju odgovornost da učestvuju u njihovom radu kako bi služili onima koji su ih izabrali, saopšteno je iz Kancelarije visokog predstavnika za BiH.

U saopštenju se navodi da bez zalaganja i saradnje nema preko potrebnih reformi, posebno onih koje se odnose na vladavinu prava, koje su ključne da bi BiH mogla krenuti dalje na putu ka EU.

"Ambasadori Upravnog odbora PIK očekuju od svih čelnika da odbace retoriku koja vodi destabilizaciji i podelama, te da prekinu sve aktivnosti u tom pogledu, uključujući i pretnje otcepljenjem i osporavanje postojanja BiH kao jedinstvene, suverene države koja se sastoji od dva entiteta", poruka je u saopštenju.

Ambasadori su poručili i da su istrajni u podršci suverenitetu, teritorijalnom integritetu i ustavnom poretku BiH, te da su "pokušaji da se poništi 26 godina teško stečenog napretka i mira suprotni onome na šta su se svi politički lideri obavezali".

U saopštenju se navodi da ambasadori Upravnog odbora PIK podržavaju autoritet, mandat i vitalnu ulogu visokog predstavnika sve dok BiH u potpunosti ne izađe iz međunarodne supervizije tako što će ispuniti pet ciljeva i dva uslova, što zahteva znatan angažman svih strana.

Na kraju saopštenja je navedeno da Ruska Federacija nije saglasna sa tekstom zajedničke izjave.

Susret s ambasadorima i sastanak Saveta za implementaciju mira je sazvan nakon što je Dodik ranije najavio da će najkasnije početkom novembra parlamentu RS uputiti predloge zakona kojima se taj entitet povlači iz ranijih dogovora o uspostavljanu oružanih snaga BiH, iz državnih bezbednosnih agencija i pravosudnih tela i jedinstvenog prikupljanja carina na nivou države.

 

Komentari (0)

Evropa