Region

Tužilaštvo BiH formiralo već 28 predmeta za ratne zločine

Komentari

Autor: Tanjug

26/10/2021

-

10:30

Tužilaštvo BiH formiralo već 28 predmeta za ratne zločine
Tužilaštvo BiH - Copyright tuzilastvobih.gov.ba

veličina teksta

Aa Aa

Tužilaštvo Srbije ustupilo je Tužilaštvu BiH 24 predmeta za ratne zločine protiv 28 osoba na kojima se već radi, potvrdio je vršilac dužnosti glavnog tužioca BiH Milanko Kajganić.

"Svi ti predmeti su formirani u Tužilaštvu BiH i na njima se već radi", rekao je Kajganić.

On je naveo da je podizanje optužnica protiv lica koja su bila visokopozicionirana u ratu, a dostupna su u BiH, jedan od ključnih prioriteta Revidirane strategije za procesuiranje ratnih zločina donesene 2020. godine.

"U njoj su decidno navedene sve obaveze raznih organa, između ostalog i Tužilaštva BiH. Jedna od obaveza je da se manje složeni predmeti prenesu na entiteska i tužilaštvo Brčko distrikta, a da najsloženiji ostaju u Tužilaštvu BiH", rekao je Kajganić gostujući sinoć za BHRT.

On kaže da su tužioci Tužilaštva BiH nezavisni u svom radu i da ne vidi nijedan razlog zašto bi bili podložni bilo kakvom uticaju sa strane - van pravosuđa ili u pravosuđu.

"Mislim da nema razloga za to, a ako primetim da je bilo ko podložan bilo kakvom uticaju, preduzeću mere iz svoje nadležnosti, odnosno obavestiti Kancelariju disciplinskog tužioca o eventualnim nepravilnostima o radu bilo kog tužioca", istakao je Kajganić, preneli su sarajevski mediđi.

On je naveo da nema razloga da Tužilaštvo BiH ne obaveštava javnost o negativnim tužilačkim odlukama, odnosno da je istraga u nekom predmetu obustavljena ili da je donesena odluka o nesprovođenju istrage.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa