Region

Ministarka spoljnih poslova BiH objavila da je Edin Vranj koji je osumnjičen za ratni zločin pušten iz pritvora

Komentari

Autor: Fonet

19/10/2021

-

09:27

Ministarka spoljnih poslova BiH objavila da je Edin Vranj koji je osumnjičen za ratni zločin pušten iz pritvora
Bisera Turković - Copyright Tanjug/Ministarstvo spoljnih poslova/Ognjen Stevanović

veličina teksta

Aa Aa

Edin Vranj protiv koga je Tužilaštvo za ratne zločine Srbije podiglo optužnicu, pušten je iz pritvora nakon hapšenja sredinom septembra na granici između Srbije i Bosne i Hercegovine.

Informaciju o puštanju Vranja iz pritvora objavila je u ponedeljak na zvaničnom fejsbuk profilu ministarka spoljnih poslova BiH Bisera Turković, koja je pozdravila tu odluku.

"Saradnja tužilaštva u procesuiranju ratnih zločina je neophodna za normalizaciju. U tom pravcu očekujemo postupanje i u slučajevima Osmanović i Mujanović. Vreme je da u regionalnoj saradnji pređemo sa reči na dela", navela je Bisera Turković, preneli su mediji.

Dnevni avaz navodi da je on jutros stigao u Sarajevo i da ga je dočekao brat Ermin Vranj, koji je naveo da mu se brat javio kada je izašao iz Okružnog zatvora u Beogradu.

Edin Vranj je uhapšen 12. septembra na graničnom prelazu Uvac između Srbije i BiH na osnovu raspisane policijske potrage zbog sumnje da je izvršio ratni zločin. Viši sud u Beogradu mu je odredio pritvor do 30 dana. Na sastanku glavne tužiteljke BiH Gordane Tadić, Republičke javne tužiteljke Srbije Zagorke Dolovac i tužiteljke za ratne zločine Srbije Snežane Stanojković 15. oktobra dogovoreno je da Tužilaštvo za ratne zločine Srbije podnese predlog Odeljenju za ratne zločine Višeg suda u Beogradu za ustupanje krivičnog gonjenja Vranja pravosuđu BiH.

Tužilaštvo za ratne zločine Srbije podiglo je optužnicu protiv Edina Vranja zbog sumnje da je izvršio krivično delo ratni zločin protiv ratnih zarobljenika na području Goražda, od januara 1993. do oktobra 1994. godine.

Vranj je nekadašnji načelnik Sektora za organizovani kriminal Ministarstva unutrašnjih poslova Federacije BiH koji je 12. septembra uhapšen na graničnom prelazu Uvac između Srbije i BiH, na osnovu policijske poternice zbog sumnje da je izvršio ratni zločin.

Srpsko tužilaštvo je na svom sajtu objavilo da je na osnovu propisa kojima se reguliše regionalna saradnja između Srbije i Bosne i Hercegovine, Zakona o međunarodnoj pravnoj pomoći u krivičnim stvarima i Ugovora između Srbije i BIH o pravnoj pomoći u građanskim i krivičnim stvarima, podneti predlog Odeljenju za ratne zločine Višeg suda u Beogradu za ustupanje krivičnog gonjenja u ovom predmetu organima BIH.

On je posle rata u BiH bio načelnik Sektora kriminalističke policije u Federalnoj upravi policije i načelnik Odeljenja za organizovani kriminal.

Upravu policije Federacije BiH napustio je 2016, kada je, prema pisanju medija, postao direktor privatne agencije za bezbednost.

Komentari (0)

Evropa