Region

Rama: Nema smisla ostaviti Zapadni Balkan da bude pod uticajem drugih

Komentari

Autor: Tanjug

29/10/2021

-

13:15

Rama: Nema smisla ostaviti Zapadni Balkan da bude pod uticajem drugih
Edi Rama - Copyright Tanjug/AP/Franc Zhurda

veličina teksta

Aa Aa

Albanski premijer Edi Rama izjavio je da je Evropskoj uniji potreban Zapadni Balkan, pre svega zbog njene bezbednosti.

Rama je u intervjuu za nemački list Merkur rekao da nema smisla imati unutrašnje granice sa regionom, kao što nema smisla ni da se region ostavi da bude pod uticajem drugih, prenosi albanski portal Balkan veb.

Na konstataciju da tenzije u regionu rastu i da je Srbija nedavno rasporedila oklopna vozila duž administrativnog prelaza sa KiM, Rama kaže da se to ne može porediti sa tenzijama iz prethodnih vremena.

"To je čak povezano i sa činjenicom da bivši protivnici danas žele zajedno u EU. Vojni sukobi nastaju kada su države izolovane, a ne u zajednici. Setite se pozitivnih pomaka koji su doneli francusko-nemački odnosi ili slučaj Irske. Rizik da EU unese konflikt u svoje granice je mali", rekao je Rama.

Podsetimo, Rama je nedavno rekao da je inicijativa "Otvoreni Balkan" ideja budućnosti i da će se ujedinjenje Albanaca vršiti takvim idejama i alatima, a ne "glasovima prošlosti".

Rama je istovremeno kazao i da svi oni koji okreću kazaljke na satu unazad zapravo zavaravaju sami sebe, odgovorivši tako na komentar na Fejsbuku u kojem mu je jedan pratilac napisao da se slaže sa njegovom politikom osim sa inicijativom "Otvoreni Balkan", prenosi Gazeta ekspres.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa